Wollemarkt

English.gif A square in the centre of Mechelen
De Wollemarkt gezien vanuit de Oude Beggaardenstraat
met links het Aartsbisschoppelijk Paleis, verder de St.-Janskerktoren
(ingekleurde oude postkaart)

Bezig met het laden van de kaart...

De Wollemarkt ligt tussen het St.-Romboutskerkhof en 't Groen Waterke.

De Wollemarkt te Mechelen is een gezellig plein bezijden de Sint-Romboutskathedraal en vormt de verbinding naar de Goswin de Stassartstraat vanuit de Oude Beggaardenstraat en van het Sint-Romboutskerkhof. Met uitzicht op die bomenrijke heraangelegde voormalige begraafplaats is het een aardig rustpunt in de stad. Lokaal wordt het oude marktplein in het dialect ook de ‍' ‍Voddɘmεt ‍'‍  geheten.

Aan de Wollemarkt treft men het Aartsbisschoppelijk Paleis aan en vlakbij de metropolitane kathedraal kunnen de terrasjesklanten van de horecazaken 's zomers tot zeer laat keuvelen of zich vergapen aan de wandelaars naar of van het vlakbije gezellig drukke pleintje aan het Nieuwwerk. Daarentegen vooral overdag leent de Schoolstraat er zich tot doorsteek naar de Frederik de Merodestraat; via de Varkensstraat stapt men dan wars van alle drukte in een mum van tijd naar de Veemarkt.

Grensvervagende richtlijnenBewerken

Het donkere huis waarlangs een handkar passeert op de getoonde postkaart en verder tot en met het pikzwarte hekken — dus de overzijde van het Groen Waterke terzijde van de al lang verdwenen Ankerbrug — werden inmiddels vervangen door een schoolblok. Uitgaande van het naambordje 'Frederik de Stassartstraat', op de gevel van nr. 2, kan men stellen dat de locatie van die brug (oranje op het plannetje) nu veeleer tot de Wollemarkt zou mogen gerekend worden. In 2016 werd het er gevestigde KTA Wollemarkt omgedoopt tot 'Busleyden Atheneum – Campus Stassart', misleidend want de Stassartstraat begint pas pal naast  de ganse moderne gevel, die nog immer Wollemarkt nr. 36 is.

Het ooit geheel open plein gevormd door Wollemarkt en Sint-Romboutskerkhof, werd noordelijk op hun grens (of op één van beide) door het gebouwenblok opgevuld; een sindsdien overblijvende exacte grenslijn voor de pleinnamen valt moeilijk te duiden. Toch heeft De Lijn  haar bushalte 'Wollemarkt' (stadslijn 1) zonder twijfel op het Sint-Romboutskerkhof.

Externe linksBewerken

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken