Willem Ragheno

English.gif Industrial in Mechelen
Autobus van de firma Ragheno

Iedere Mechelaar kent wel het 'Arsenaal' in Mechelen. Misschien niet het gelijknamige theatergezelschap, maar zeker als informele naam voor de 'Centrale Werkplaats van de Belgische Spoorwegen'. Het staatsspoorwegbedrijf besloot ook privé-ondernemingen in te laten bij de snel groeiende jonge spoorwegindustrie, zoals om en rond het Arsenaal. Zo ook richtte de Brusselaar Willem Ragheno (1820-1867), wiens vader overigens als ingenieur in het Arsenaal werkte, in 1850 een smederij op voor de productie van (gietijzeren) spoorwegonderdelen.

Het bedrijf

Het bedrijf Ragheno groeide verder uit en leverde na verloop van tijd volledig afgewerkte rijtuigen en speciaal ontworpen wagons af aan de Belgische Spoorwegen.

Nadat tijdens de tweede helft van de 19e eeuw de fabrieken rond het Arsenaal op volle toeren hadden gedraaid, begonnen de bestellingen voor de Belgische markt te verminderen en werd uitgekeken naar ruimere afzetmarkten en andere producten. Willem Ragheno bouwde voor de Nederlandse tot en met Chinese markt spoorrijtuigen, maar werkte ook mee aan de bouw van autobussen.

De Raghenofabriek draaide nog tot een eind in de jaren '60 van de 20e eeuw.

Erfenis

Bij zijn dood liet Willem Ragheno aan de stad Mechelen een geldsom na uit zijn nalatenschap. De interest moest dienen voor de opleiding van arbeiderskinderen. In 1872 werd het Raghenoplein naar hem genoemd.

Externe links

Bronnen

Voetnoten