Stad in vrouwenhanden

English.gif A 2005 yearlong cultural project at Mechelen

Mechelen 2005: Stad in vrouwenhanden of Mechelen in vrouwenhanden was een cultureel jaarproject van en te Mechelen, waarbij diverse tentoonstellingen de historische rol van vrouwen demonstreerden — met als thematische blikvanger die van Margaretha van York en Margaretha van Oostenrijk een half millennium voordien.

Het grootschalig aangekondigde sluitstuk was aldus Dames met Klasse  tijdens het najaar, in de toen pas geopende herbestemde Lamotbrouwerijgebouwen.
Het project wees ook op de betekenis van hedendaagse dames met een Mechelse band — getuige deze geveltooi op de Grote Markt:

Vrouwenhanden.jpg
Bovenaan van links naar rechts:
Najid Ahmadzadeh (30) kapster
Julie Reynaerts (22) hockeyspeelster KMH
Jo Leemans (78) zangeres en actrice
Tine Van den Wijngaert (27) actrice bij Abattoir Fermé
Onderaan van links naar rechts:
Elena Sadina (35) docente aan de Beiaardschool
Els Van den Berghen (31) ontwerpster Awardt  accessoires
Ann Meskens (40) filosofisch consulente
Hortense Champagne (83) ballerina

Bier in vrouwenhandenBewerken

De brouwerij Het Anker speelde op het project in door voor de stedelijke promotie "Bier in vrouwenhanden" een nieuw blond brouwsel met de naam Margriet uit te brengen. "We staken er een vrouwelijke touch in door te werken met gedroogde bloemen", verklaarde Claire Leclef — die zelf mee aan de ketel had gestaan.[1]

Externe linksBewerken

BronnenBewerken

  1. Vrouwen weten waarom – Stad in vrouwenhanden (Pdf). Horeca Vlaanderen Krant nr. 74 p. 21. Horeca Vlaanderen (maart 2016). Nagezien 2019-08-21.

VoetnotenBewerken