Spoorwegmuseum De Mijlpaal

English.gif The railroad museum at Mechelen is named after the mile marker pillar commemorating the world's first arrival of passengers by a continental train.
Le Belge en L'Eléphant (replica's uit 1885 op ware grootte)

Bezig met het laden van de kaart...

Oorspronkelijke locatie van het historische spoorwegdepot
Op deze plek die de ingang werd van het spoorwegmuseum 'De
Mijlpaal, is een nieuwe hogesnelheidsspoorweg aangelegd, voor
een kortere verbinding tussen Antwerpen (evenals Mechelen) en
de Brusselse luchthaven.

De eerste passagierstrein op een vasteland (inzake na Engeland) reed op 5 mei 1835 van Brussel tot Mechelen. Hieraan herinnert de arduinen sierzuil die de Mijlpaal heet. Het daarnaar verwijzende Spoorwegmuseum 'De Mijlpaal'‌ had als adres Leuvensesteenweg 30 vermits de toonzaal, een werkplaats uit 1837, deel uitmaakte van de Centrale Werkplaatsen van de NMBS gekend als 't Arsenaal, waar treinen worden hersteld en onderhouden. Het ontstaan en de ontwikkeling van het spoorwegennetwerk met Mechelen als centrum, hadden vooral sociaal-economisch een enorme impact op de stad.

Het museumBewerken

Dit regionale spoorwegmuseum was ondergebracht in een oude werkplaats, één van de allereerste spoorweggebouwen van het land. Het schetste het ontstaan en de ontwikkeling van treinvervoer en de invloed ervan op de stad. De meeste onderwerpen werden tekstueel belicht: het vervoer zoals het was voor de spoorwegen hun intrede deden, de evolutie in gebruikte spoorstaven, hoe Mechelen zijn haven verloor maar er het spoor voor in de plaats kreeg, het tijdperk van de stoomtreinen (1835-1966), de overgang van stoom naar stroom, het ontstaan en de verdere ontwikkeling van de elektrische tractie, de voorbije en huidige geschiedenis van het Arsenaal, enz...

De echte blikvangers waren echter de replica's op ware grootte van de stoomlocomotieven Le Belge en L'Eléphant en de maquette op schaal 1:1.000 van Mechelen en het spoor van 1835 over 1885 tot 1935.

Het nietsBewerken

Tegen de herfst van 2011 werd het museum gesloten omdat die oude werkplaats, deel uitmakend van een gebouwengroep waarvan alleen de andere in de jaren 1990 beschermd werden, voor het project rond de nieuwe spoorlijn – volgens onder andere eerdere krantenberichten – 12 meter diende te verhuizen. Mede doordat het openhouden quasi een eenmanstaak van een vrijwilliger op leeftijd was, gezien de NMBS inmiddels slechts afbraak van die werkplaats bevestigde en generlei garantie wil bieden, heerst er grote ongerustheid aangaande een toekomstige heropening. Van de opgedoekte website www.spoorwegmuseumdemijlpaal.be werd zelfs de domeinnaam finaal vrijgegeven.

GalerijBewerken

FilmlinksBewerken

175 jaar spoorwegen (lezing Marcel Kocken) (1u39' ‍ ‍)
Museum De Mijlpaal met sluiting in het vooruitzicht


Externe linksBewerken

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken