Florimond Denis: verschil tussen versies

375 bytes toegevoegd ,  24 februari
DEFAULTSORT:DENIS, FLORIMONDHENDRIKANTOON. Std. Correctie en aanvulling van voornamen in de tekst, correctie overlijdensdag, geborte- en sterfteplaats, alles a.d.h.van overlijdensregister.
k (Tekst vervangen - ". [[Categor" door ".<!--20210224--> ==Bronnen== <div class="References"> <references /> </div> ==Voetnoten== <div class="References"> <references group="N" /> </div> [[Categor")
(DEFAULTSORT:DENIS, FLORIMONDHENDRIKANTOON. Std. Correctie en aanvulling van voornamen in de tekst, correctie overlijdensdag, geborte- en sterfteplaats, alles a.d.h.van overlijdensregister.)
{{Translation|MayorA from19th century lawyer and mayor of Mechelen}}
 
'''FlorismontFlorimond Hendrik Antoon''' (ofook Florismond'''Florimondus Henricus Antonius''') '''Denis''', geboren te Mechelen op 29 augustus 1823 en er overleden op 2930 januari 1899, was advocaat, pleitbezorger, liberaal gemeenteraadslid sinds 1873, werd schepen in 1882 en van 1896 tot zijn dood burgemeester van [[Mechelen]].<ref>[http://www.mechelsegenealogischebronnen.be/Databank vanMechelse 1896genealogische totbronnen]. 1899Zoek 'Denis Florimond' met jaartal in geboorten- en overlijdensregister. <small>Nagezien 2021-02-24.</small></ref>
 
Florismont Denis wasbracht eenzijn advocaat,studies pleitbezorgerin ende rechterRechten vanin depraktijk stadte Mechelen sindsvanaf 1844. Na de gemeenteraadsverkiezingen van 1895 (de eerste volgens het [[wp:Algemeen meervoudig stemrecht|algemeen meervoudig stemrecht]]) werd hij burgemeester. Nadat de verkiezingsuitslagen waren vernietigd - na een klacht van de [[wp:Fédération des Cercles catholiques et des Associations conservatrices|Katholieke Partij]] - won Denis ook de verkiezingen van 1896. Voor 1896 was de Mechelse gemeenteraad homogeen katholiek, nu werd ze homogeen [[wp:Liberale Partij (België)|liberaal]].
 
Florismont Denis werd ook bevelhebber van de [[wp:Burgerwacht (België)|burgerwacht (''Garde Civique'')]] en tijdens zijn burgemeesterschap werden er plannen ontvouwd voor de mogelijke bouw van [[De Oude Zwemdok|een stedelijke badinrichting]] (1897). Hij overleed op 76-jarige leeftijd in zijn woning aan de Consciencestraat 5 in Mechelen en maakte de daaropvolgende verkiezingsnederlaag van oktober 1899 niet meer mee. Zijn paradedegen van de ''Garde Civique'' bleef bewaard in de stadscollectie.
 
Florismont Denis overleed op 76-jarige leeftijd in zijn woning aan de Consciencestraat 5 in Mechelen en maakte de daaropvolgende verkiezingsnederlaag van oktober 1899 niet meer mee. Zijn paradedegen van de Garde Civique bleef echter bewaard in de Mechelse stadscollectie.<!--20210224-->
 
==Bronnen==
 
[[Categorie:Politici]]
{{DEFAULTSORT:DENIS, FLORIMONDHENDRIKANTOON.}}
Controleur, emailconfirmed, phantom
18.774

bewerkingen