Beggaardenstraat: verschil tussen versies

1 byte toegevoegd ,  19 jun 2015 15:17
k
sp
k (Nieuwe Beggaardenstraat hernoemd naar Beggaardenstraat: Behandelt nu zowel de Oude als de Nieuwe Beggaardenstraat. Ook is "de Beggaardenstraat" de meest alledaagse manier om de Nieuwe Beggaardenstraat aan te duiden.)
k (sp)
[[Afbeelding:NieuweBeggaardenstraat02.JPG|thumb|250px|<div style="text-align:center;">'''Pand ''Huyghebaert'''''</div>]]
 
De '''Nieuwe Beggaardenstraat''' in [[Mechelen]] leidt van [['t Veer]] naar de [[Sint-Katelijnestraat]]. De naam verwijst naar de ''[[beggaarden]]'', het mannelijke equivalent van [[begijnen]]. Het [[Groot Begijnhof]] grenst aan deze straat.<br />De '''Oude Beggaardenstraat''' bij de [[Wollemarkt]] daarentegen, heette oorspronkelijk ''Bogaertstraete'', naar een familie Van den Bogaarde die ooit aan het andere staateinde woonde, in de voornoemde Katelijnestraat woonde.
 
Als men in Mechelen de '''Begaardenstraat''' noemt, bedoelt men nooit de erg korte 'Oude' maar steevast de 'Nieuwe'. De bebouwing wordt er gekarakteriseerd door een gevarieerde gevelarchitectuur, gaande van traditionele zestiende-eeuwse [[wp:Topgevel|topgevels]] tot twintigste-eeuwse [[wp:Lijstgevel|lijstgevels]].
Controleur, emailconfirmed, phantom
18.774

bewerkingen