Verloren Zoon: verschil tussen versies

79 bytes verwijderd ,  22 okt 2011 07:19
geen bewerkingssamenvatting
k (Beveiligde "De Verloren Zoon" ([edit=autoconfirmed] (vervalt niet) [move=autoconfirmed] (vervalt niet)))
[[Afbeelding:verlorenzoon.jpg|thumb|400px|<center>'''De verloren zoon''']]
<div class="thumb tright;" style="border:1px solid silver; padding: 3px; float: right; clear: right;"><googlemap version="0.9" lat="51.0266" lon="4.4763" zoom="17" width="300" height="300" >(V) 51.0266,4.4763 Vismarkt</googlemap></div>
[[Afbeelding:verlorenzoon.jpg]]
 
[[Translation]] : Famous brown pub in [[Mechelen]]
'''De Verloren Zoon''' was een befaamd (en ondertussen allang verdwenen) café op de Mechelse [[Vismarkt]]
 
==Beschrijving==
[[Translation]] : Famous brown pub in [[Mechelen]]
'''De Verloren Zoon''' in [[Mechelen]] was een befaamd (en ondertussen allang verdwenen) café, gelegen op de Mechelse [[Vismarkt]].
 
==Geschiedenis==
Het pand was, in de Jaren '50 en '60 van de 20e eeuw, een volkscafé, genaamd "De Ster".
 
In 1968 startte ZwarteEdmond MonneRoman (EdmondZwarte RomanMonne) er een soort nachtclub met de naam "Psychedelic". Deze zaak ging echter vrij vlug op de fles omdat het café met heel beperkte middelen was ingericht. Het meubilair bestond uit kerkstoelen, die Monne aan 5 Frank (0,12 euro) per stuk had gekocht, en het plafond was ingericht door er verfrommelde [[wp:Aluminiumfolie|aluminiumfolie]] tegenaan te nieten.
 
Midden 1969 begonnen Theo Dams en Rob Feremans de glitter van de psychedelica af te breken en openden zij, in november 1969, hun bruin café met de naam "De Verloren Zoon". Goedkope spaghetti, boterhammen met spek en zwarte en witte pensen stonden op het menu. Ook was er verse soep en goedkope koffie te verkrijgen, voornamelijk voor studenten.
 
Al vlug kreeg het café de naam een [[wp:Hippiecultuur|Hippie]]-café te zijn, waar tonnen [[wp:Drug|drugs]] verhandeld werden. In die periode was het hebben van lang haar een symptoom voor drugsverslaving, aldus de Mechelse goegemeente. Hierdoor werd er in het Mechelse [[Scheppersinstituut]] en de Mechelse Ursulinnenschool een verbod tegen de"De Verloren Zoon" uitgevaardigd, met het gekende omgekeerde effect. De Verloren Zoon werd hierdoor, voor bepaalde Mechelse jeugd (en al wat zich kunstenaar noemde), de ''place -to -be''. De reclame, op de ruit van de Verloren Zoon, met de titel "Dit is een kafée" werd bedacht door [[Rob Feremans]].
 
In 1970 trok Rob Feremans zich terug uit de zaak en begon met [[Etienne Meylemans]] een cafeetje op het [[Zennegat]], met de naam "Haken en Ogen" en in 1971 / 1972 liet Theo Dams het café over aan Colletje en Wilfried.
 
Later trok [[Bodo Van de Voorde]] bij Colletje in. Achteraf namen Bodo en Colletje het café [[Klapgat]] over op de [[Wollemarkt]].
 
Anno 2010 is in het gebouw café [[Bar Popular]] gevestigd.
==Bron==
*[http://mechelen.blogt.be/mechelen/blog/?itemid=614 Mechelen Blogt]
 
 
==Externe Link==
*[http://g.co/maps/ygdbv Lokatie]
*[http://www.beeldbankmechelen.be/index2.php?option=com_memorix&task=topview&searchplugin=eenvoudig&Itemid=53&mrxpopup=1&CollectionID=16&PhotoID=SME001002914&RecordID=3462&ResultRecord=32 De eerste milieubetogers in de seventiesJaren '70, voor café De Verloren Zoon]
 
[[Categorie:Café]]
Controleur, emailconfirmed, phantom
13.059

bewerkingen