Mechelen: verschil tussen versies

135 bytes toegevoegd ,  13 aug 2011 07:11
(Versie 12483 van 217.173.232.58 (overleg) ongedaan gemaakt.)
==Vrouwen in Mechelen==
[[Afbeelding:groetenuitmechelen.jpg|thumb|'''Groeten uit Mechelen''']]
==='''Vrouwen met een noodlot==='''
Als '''Lodewijk van Male''' in 1384 overlijdt zonder mannelijke troonopvolgers trouwt zijn zijn enige dochter '''Margaretha''' met de Bourgondische hertog '''Filips de Stoute''' en komt het graafschap Vlaanderen onder het gezag van de '''Bourgondiërs'''. En als na de dood van '''Karel de Stoute''' (1477) zijn weduwe, '''Margaretha van York''' (zijn weduwe) Mechelen als verblijfplaats kiest en hun dochter '''Maria van Bourgondië''' trouwt met '''Maximiliaan I van Oostenrijk''', komen de Vlaamse gewesten onder het bestuur van de '''Habsburgers'''. Maar Maria overlijdt in 1482 na een val van haar paard en laat een zoontje van vier en een dochtertje van twee achter : '''Filips en Margaretha''', die door '''Margaretha van York''' worden opgevoed.
 
Als '''[[wp:Lodewijk van Male|Lodewijk van Male''']] in 1384 overlijdt zonder mannelijke troonopvolgers trouwt zijn zijn enige dochter '''Margaretha'''Margareta met de Bourgondische hertog '''[[wp:Filips de Stoute'''|Filips de Stoute]] en komt het [[wp:Graafschap Vlaanderen|graafschap Vlaanderen]] onder het gezag van de '''[[wp:Hertogdom Bourgondië|Bourgondiërs''']]. En als na de dood van '''[[wp:Karel de Stoute|Karel de Stoute''']] (1477) zijn weduwe, '''Margaretha[[Margareta van York''']] (zijn weduwe) Mechelen als verblijfplaats kiest en hun dochter '''Maria van Bourgondië''' trouwt met '''[[wp:Maximiliaan I van het Heilige Roomse Rijk|Maximiliaan I van Oostenrijk''']], komen de Vlaamse gewesten onder het bestuur van de '''[[wp:Habsburg|Habsburgers''']]. Maar Maria overlijdt in 1482 na een val van haar paard en laat een zoontje van vier en een dochtertje van twee achter : '''Filips en Margaretha'''Margareta, die door '''MargarethaMargareta van York''' worden opgevoed.
Als '''Keizerlijke Prinses''' wordt de kleine Margaretha met de uiterste zorg groot gebracht. Voor haar vader is zij van grote waarde : een juiste echtgenoot zou Maximiliaans politieke invloed kunnen versterken. Veel geluk heeft hij echter niet. De Spaanse erfprins, die Margaretha op 17-jarige leeftijd huwt sterft al na een jaar. Zeven jaar later, in 1525, verliest ze de tweede echtgenoot die ze in 1501 kreeg toegewezen, '''Emanuel Philibert, hertog van Savoye'''. Na de dood van haar broer '''Filips de Schone''' in 1506 stelt Maximiliaan zijn dochter aan als '''Landvoogdes'''.
 
Als '''Keizerlijkekeizerlijke Prinses'''prinses wordt de kleine MargarethaMargareta met de uiterste zorg groot gebracht. Voor haar vader is zij van grote waarde : een juiste echtgenoot zou Maximiliaans politieke invloed kunnen versterken. Veel geluk heeft hij echter niet. De Spaanse erfprins, die MargarethaMargareta op 17-jarige leeftijd huwt sterft al na een jaar. Zeven jaar later, in 1525, verliest ze de tweede echtgenoot die ze in 1501 kreeg toegewezen, '''Emanuel Philibert II (de Schone), hertog van [[wp:Savoye (land)|Savoye''']]. Na de dood van haar broer '''Filips de Schone''' in 1506 stelt Maximiliaan zijn dochter aan als '''Landvoogdes'''[[wp:Landvoogd|landvoogdes]].
===Vrouwen in de Bourgondische Bloeiperiode===
Met de '''Bourgondische hertogen''' begint een schitterende periode. Wanneer de zevenentwintigjarige Margaretha zich tot aan haar dood (1530) in Mechelen vestigt, wordt de stad de '''Parel van de Bourgondische Nederlanden'''. Zij voedt er de vier kinderen van haar broer op, behartigt de belangen van haar vader en nadien die van haar minderjarige neef '''Karel V'''. Een haast onmogelijke taak voor een vrouw. Margaretha ontwikkelt zich echter tot een belangrijke staatsvrouw die vrede en welvaart in de Vlaamse gewesten brengt. '''Keizer Karel''' mag dan wel een belangrijk persoon worden, zijn tante is dat nog meer. Haar grootste prestatie is de '''[http://nl.wikipedia.org/wiki/Damesvrede_van_Kamerijk Damesvrede]''' uit 1529, zo genoemd omdat zij deze sloot met een andere vrouw, de '''Franse Koningin'''. Daarna komt er een pauze in de eeuwige strijd tussen Keizer Karel, voor wie Margaretha op diens verzoek blijft optreden, en Frankrijk. Het verdrag geldt als een voorbeeld van diplomatie van vrouwen tegenover de vechtlust van mannen.
 
==='''Vrouwen in de Bourgondische Bloeiperiode==='''
Margaretha leidt een druk hofleven, maar is ook een '''gecultiveerde vrouw'''. Zij bezit een uitgebreide '''Bibliotheek, ook al met gedrukte boeken''', besteedt veel tijd aan '''muziek''' en schrijft '''gedichten'''. Ze haalt '''ambassadeurs, raadslieden, geleerden en kunstenaars''' naar de stad en daarmee nieuwe '''Renaissance-denkbeelden''', waardoor zij in de Nederlanden de overgang van de Middeleeuwen naar de Renaissance bevordert. In haar paleis is die overgang van '''Gotiek''' naar '''Renaissance''' goed te zien.
 
Met de '''Bourgondische hertogen''' begint een schitterende periode. Wanneer de zevenentwintigjarige MargarethaMargareta zich tot aan haar dood (1530) in Mechelen vestigt, wordt de stad Mechelen de '''Parelparel van de [[wp:Bourgondische tijd|Bourgondische Nederlanden''']]. Zij voedt er de vier kinderen van haar broer op, behartigt de belangen van haar vader en nadien die van haar minderjarige neef '''Karel V'''. Een haast onmogelijke taak voor een vrouw. MargarethaMargareta ontwikkelt zich echter tot een belangrijke staatsvrouw die vrede en welvaart in de Vlaamse gewesten brengt. '''Keizer Karel''' mag dan wel een belangrijk persoon worden, zijn tante is dat nog meer. Haar grootste prestatie is de '''[http[wp://nl.wikipedia.org/wiki/Damesvrede_van_Kamerijk |Damesvrede]'''] uit 1529, zo genoemd omdat zij deze sloot met een andere vrouw, de '''Franse Koningin'''koningin. Daarna komt er een pauze in de eeuwige strijd tussen Keizer Karel, voor wie MargarethaMargareta op diens verzoek blijft optreden, en Frankrijk. Het verdrag geldt als een voorbeeld van diplomatie van vrouwen tegenover de vechtlust van mannen.
 
Margaretha leidt een druk hofleven, maar is ook een '''gecultiveerde vrouw'''. Zij bezit een uitgebreide '''Bibliotheekbibliotheek, ook al met gedrukte boeken''', besteedt veel tijd aan '''muziek''' en schrijft '''gedichten'''. Ze haalt '''ambassadeurs, raadslieden, geleerden en kunstenaars''' naar de stad en daarmee nieuwe '''[[wp:Renaissance|Renaissance]]-denkbeelden''', waardoor zij in de Nederlanden de overgang van de [[wp:Middeleeuwen|Middeleeuwen]] naar de Renaissance bevordert. In haar paleis is die overgang van '''[[wp:Gotiek|Gotiek''']] naar '''Renaissance''' goed te zien.
 
==Een rijk cultuurhistorisch patrimonium==
Controleur, emailconfirmed, phantom
13.059

bewerkingen