Verloren Zoon: verschil tussen versies

143 bytes verwijderd ,  27 okt 2010 17:02
Overbodige ''' weggehaald. Alleen in het begin van het artikel. Henning knows.
(Overbodige ''' weggehaald. Alleen in het begin van het artikel. Henning knows.)
[[Afbeelding:verlorenzoon.jpg]]
 
'''De Verloren Zoon''' was een befaamd (en ondertussen allang verdwenen) café op de Mechelse [[Vismarkt]]'''
 
[[Translation]] : Famous brown pub in [[Mechelen]]
 
==Geschiedenis==
Het pand was, in de Jaren '50 en '60 van de 20e eeuw, een volkscafé, genaamd '''De Ster'''.
 
In 1968 startte '''Zwarte Monne (Edmond Roman)''' er een soort nachtclub met de naam '''Psychedelic'''. Deze zaak ging echter vrij vlug op de fles omdat het café met heel beperkte middelen was ingericht. Het meubilair bestond uit '''kerkstoelen''', die Monne aan '''5 Frank (0,12 euro)''' per stuk had gekocht, en het plafond was ingericht door er '''verfrommelde aluminiumfolie''' tegenaan te nieten.
 
Midden 1969 begonnen '''Theo Dams en Rob Feremans''' de glitter van de psychedelica af te breken en openden zij, in november 1969, hun bruin café met de naam '''De Verloren Zoon'''. Goedkope spaghetti, boterhammen met spek en zwarte en witte pensen stonden op het menu. Ook was er verse soep en goedkope koffie te verkrijgen, voornamelijk voor studenten.
 
Al vlug kreeg het café de naam een '''Hippie-café''' te zijn, waar tonnen drugs verhandeld werden. In die periode was het hebben van lang haar een symptoom voor drugverslavingdrugsverslaving, aldus de Mechelse goegemeente. Hierdoor werd er in het '''Mechelse Scheppersinstituut''' en de '''Mechelse Ursulinnenschool''' een '''verbod''' tegen de Verloren Zoon uitgevaardigd, met het gekende omgekeerde effect. '''De Verloren Zoon''' werd hierdoor, voor bepaalde Mechelse jeugd (en al wat zich kunstenaar noemde), de '''place to be'''. De reclame, op de ruit van de Verloren Zoon, met de titel '''"Dit is een kafée"''' werd bedacht door Rob Feremans.
 
In 1970 trok '''Rob Feremans''' zich terug uit de zaak en begon met '''Etienne Meylemans''' een cafeetje op het '''[[Zennegat]]''', met de naam '''Haken en Ogen''' en in 1971 / 1972 liet Theo Dams het café over aan '''Colletje en Wilfried'''.
 
Later trok '''Boodoo''' bij Colletje in. Achteraf namen Boodoo en Colletje het café '''[[Klapgat]]''' over op de '''[[Wollemarkt]]'''.
 
Anno 2010 is in het gebouw café '''[[Bar Popular]]''' gevestigd.
 
==Bron==
Controleur, phantom, rollback
82

bewerkingen