Predikherenklooster

English.gif A former monastery at Mechelen that became a military hospital and casern and finally the City Library
Het destijdse predikherenklooster als militair complex
Generaal Delobbekazerne

In het noorden van de binnenstad stond een klooster van de Ordo Praedicatorum, paters dominicanen ook gekend als de predikheren.[1] Dit ganse Predikherenklooster werd door de revolutionaire Franse overheerser in beslag genomen en verkocht aan het eind van de 18e eeuw, waarna het eerst een bejaardentehuis werd, dan een militair hospitaal en nog later de Delobbekazerne (naar luitenant-generaal Hector Delobbe ‍(de)), één van de drie militaire kazernes in de stad zoals ook de vlakbije Dossin en de slechts ietsje verder gelegen Baron Michel.

Het complex aan de Goswin de Stassartstraat tussen Jodenstraat en Edgard Tinellaan, stond leeg sinds de aankoop door de stad in 1977. Wel voerde het Mechels Miniatuur Theater in het voormalige kerkgebouw af en toe een toneelvoorstelling op.

Na grondige renovatie en restauratie werd Het Predikheren uiteindelijk de prestigieuze nieuwe stadsbibliotheeklocatie met bovendien een zestal zalen (te huur). Zo vindt sinds september 2019 in de Mandelazaal de Jazzzolder plaats. De bevoegde Vlaamse minister verleende op basis van een juryrapport de Onroerenderfgoedprijs 2020, in welk jaar publiek toegankelijke gebouwen in aanmerking kwamen, aan het projectresultaat, dat daarenboven de verwante publieksprijs won.[2]

Galerij

Externe links

Bronnen

  1. Dominicaanse familie Vlaanderen, Dominicaanse geschiedenis
  2. Het Predikheren in Mechelen wint de Onroerenderfgoedprijs 2020. Agentschap Onroerend Erfgoed (Vlaamse overheid) (2020-10-02). Nagezien 2020-10-05.
    Het Predikheren in Mechelen wint publieksprijs. Agentschap Onroerend Erfgoed (Vlaamse overheid) (2020-10-02). Nagezien 2020-10-05.

Voetnoten