Pensionnat des Dames de Marie

English.gif A former boarding school
Studio
Boek

Het Pensionnat des Dames de Marie in Mechelen was een klooster annex school voor meisjes "van goede stand", op het domein Coloma. Een afdeling van het pensionaat bevond zich op de Mechelse Schuttersvest 53.[1]

De lusttuin die ooit aan baron Jean-Ernest Coloma had behoord, werd in 1846 eigendom van Les Dames de Marie, een congregatie uit Aalter. Het domein had een grote tuin met vijver, een kapel in neogotische stijl en een opvallende monumentale poort, vlakbij de oude Colomabrug, enkele meters voorbij dan de huidige brug. Deze poort verdween in de Tweede Wereldoorlog.(bron?)

De congregatie, ook gekend als "les Filles de Marie et de Joseph", had tevens scholen in Aalst, Moeskroen en Brussel.[2] Het Frans was de voertaal in haar pensionaat te Mechelen [3] De religieuzen openden er later ook een "école des pauvres", naast een "classe ménagère" (huishoudklas) en een zondagsschool voor de vrouwen uit de buurt (Hanswijkenhoek), voornamelijk echtgenotes van arbeiders werkend in onder andere de Centrale Werkplaats van de Belgische Spoorwegen en de verwante metaalverwerkende industrie.

De voormalige parochiekerk van Coloma, welke in die periode was opgericht, had nog tot in de 21e eeuw dezelfde eigenaars als de gronden van het destijdse pensionaat. Dit laatste raakte omgevormd tot de Mechelse Colomaschool, hedendaags Colomaplus.

Boeken

In het verleden verscheen het boek 'Pensionnat des Dames de Marie – Malines', geschreven door verschillende auteurs en uitgegeven door L. Lagaert te Brussel.[4]

Bronnen

Voetnoten