Beggaardenstraat

(Doorverwezen vanaf Nieuwe Beggaardenstraat)
English.gif Two streets in the inner city of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

De Nieuwe en de Oude Beggaardenstraat
Pand Huyghebaert

De Nieuwe Beggaardenstraat in Mechelen leidt van 't Veer naar de Sint-Katelijnestraat. De naam verwijst naar de beggaarden, het mannelijke equivalent van begijnen. Het Groot Begijnhof grenst aan deze straat.
De Oude Beggaardenstraat bij de Wollemarkt daarentegen en anders dan men wel eens heeft verondersteld, heette oorspronkelijk Bogaertstraete, naar een familie Van den Bogaarde die ooit aan het andere straateinde woonde, in de voornoemde Katelijnestraat.

Als men in Mechelen de Beg[g]aardenstraat noemt — of in dialect de ‍'Bɘgɘutstrεt'‍, bedoelt men nooit de erg korte 'Oude' maar steevast de 'Nieuwe'. De bebouwing wordt er gekarakteriseerd door een gevarieerde gevelarchitectuur, gaande van traditionele zestiende-eeuwse topgevels tot twintigste-eeuwse lijstgevels.

Zowel aan de Stadsheimelijkheid als in de Nieuwe Beggaardenstraat was er een toegang tot gebouwen van Huyghebaert nv. Bij de renovatie van deze oude magazijnen in 2008, had een exclusief loftdorp moeten verrijzen met 35 woongelegenheden. Wegens stabiliteitsproblemen is het project omgevormd tot 24 nieuwbouwappartementen en slechts de voorgevel blijft bewaard.[1]

Geschiedenis van de 'Nieuwe' BeggaardenstraatBewerken

De beggaarden hadden reeds in 1317 hun klooster aan de noordzijde van de straat. In 1589 schonken ze het aan de orde der victorinnen van het Klooster van Sion ofte Blijdenberg, die er in 1627 een kerk bij bouwden.

Deze vrouwenorde werd in 1798 verjaagd en de kloostergebouwen werden gedeeltelijk gesloopt. Op die gronden werd in 1868 het Sint-Libertusinstituut opgericht, bestuurd door de broeders van Onze-Lieve-Vrouw van Barmhartigheid.

In 1903 werden deze gebouwen omgevormd tot een vakschool voor meubelmakers, de Sint-Lambertusschool, die later uitgebreid werd tot de Technische Scholen Mechelen. Met gestaag groeiende behoefte aan geschoold personeel in meerdere nijverheidstakken, waaronder ook de metaalbewerking, werden nieuwe vleugels opgetrokken: in de jaren 1930-'40 voor hout- en metaalbewerking en na de Tweede Wereldoorlog die voor de mechanica-afdeling.

Op de plaats van het rond 1900 opgetrokken Sint-Jozefinstituut (huisnummer 50) stond eertijds de al in 1633 herbouwde refugie van Sint-Bernaerts, verwijzend naar de abdij van Sint-Bernard[u]s-aan-de-Schelde.

VariaBewerken

GalerijBewerken

Externe linksBewerken

BronnenBewerken

  • Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9n Stad Mechelen 1984 RIMNieuws nr. 70 3e kwartaal 2005.
  • Nieuwe Beggaardenstraat (ID: 805) De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed. Nagezien 2015-06-19. (met bovenstaande bron vermeld)
  • Oude Beggaardenstraat (ID: 814) De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed.Nagezien 2015-06-19.
  1. Lofts kunnen instorten Gazet van Antwerpen, 19 jun 2008

VoetnotenBewerken