Molen van Meeussen

English.gif A former windmill, converted to a residence, in Mechelen
Molen van Meeussen

Buiten de gekende Volmolen[1], een watermolen aan de Kruidtuin, had het vlakke gebied in en rond Mechelen ook veel windmolens. Te Mechelen-Noord staat nog steeds de inmiddels wiekenloze Molen van Meeussen langs de Oude Antwerpsebaan,[2] ooit een kronkelige en zanderige weg naar Antwerpen.[3]

NaamBewerken

Deze molen draagt de naam 'Molen van Meeussen', verwijzend naar de eigenaar-molenaar Peter Meeussen-Van de Werf, die afkomstig was van de watermolen van Viersel.

GeschiedenisBewerken

Deze stenen stellingsmolen, gelegen aan de Oude Antwerpsebaan 44, werd gebouwd in 1734 en diende om graan en schors te malen. Deze molen kwam in vervanging van een houten schorswindmolen, die al in 1440 werd vermeld.

In 1572 werd deze molen verkocht aan het Mechelse huidvettersambacht.

In 1909 werd deze molen uitgerust met een stoommachine.

In 1914, tijdens de gevechten om het Fort van Walem, verloor deze molen twee wieken en een tijdje later werd hij verder ontrafeld.

In 1921 werd de romp gekocht door de kooplui Crol – Dehornois en door Isidoor Derkinderen – Steffens.

In 1927 werd deze molenromp verkocht aan Victor Laurent, die hem in 1928 ombouwde tot een woonhuis. Sindsdien is deze molen steeds behouden gebleven als wooninrichting door verschillende personen. De bekleding met zwarte leien werd in de jaren 1980-90 aangebracht.

Deze niet voor het publiek toegankelijke 'molen' zonder molenaar is geen beschermd monument maar wel vastgesteld in de inventaris van het bouwkundig erfgoed.

KenmerkenBewerken

Deze molen vertoont Nederlandse molenkenmerken, zoals een hellend dakvlak en lange schoren, gelegen dicht tegen het gevlucht of wiekenkruis.

VariaBewerken

  • In het Mechelse zijn veel namen geënt op het molenbestand, zoals de Stenenmolenstraat, de Poedermolenstraat, de Schorsmolenstraat, de Molenbergstraat, de Molenstraat, de Molenbeek(straat) en het gebied ‍'Roode Molen'‍ (in de buurt Katanga). Tevens bestond op de Gentsesteenweg 42 in Battel de café-dancing ‍'Molenhof'‍.
  • Ook het Mechelen in Nederlands Limburg bezit tot op de dag van vandaag een tweetal molens, waaronder een papiermolen.[4][5]

GalerijBewerken

LiteratuurBewerken

  • Lemmens, P.. Molenoverzicht uit het arrondissement Mechelen van 1830 tot heden. Borgerhout (1963). — Overdruk uit Heemkundig handboekje voor de Antwerpse randgemeenten jg. X nr. 4.
  • Molens in het arrondissement Mechelen, circa 1865 ‍–'70. Heemkundig Handboekje voor de Antwerpse Kempen ‍/ Borgerhout jg. 14 p. 3 ‍–14. (1966).
  • Kocken, Marcel. Mechelen volgens van den Eynde p. 168. Mechelen (1982).
  • Holemans, H.; Lemmens, P.. Molens van Klein-Brabant, Mechelen en de Rupelstreek p. 47 ‍-48. Nieuwkerken-Waas ‍/ Ten Bos (1987).
  • Kockelberg, G. K.; Thys, H. (ill.). De Molens van Mechelen. Ons Molenheem p. 18 ‍–20. (2005).

Externe linksBewerken

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken