Memori is een onderzoeksinstelling verbonden aan de Katholieke Hogeschool Mechelen.

Voorstelling en MissieBewerken

De onderzoeks- en consultingactiviteiten van Memori zijn in eerste instantie georiënteerd op maatschappelijke meerwaarde: mens, economie en samenleving moeten er beter van kunnen worden. 'Toegepast wetenschappelijk onderzoek' dient voor Memori "toepasbaar wetenschappelijk onderzoek" te zijn, met voldoende maatschappelijk rendement. Alle projecten van Memori gebeuren dan ook in opdracht van bedrijven en overheden, ofwel zijn het gesubsidieerde onderzoeksopdrachten die begeleid worden door een stuurgroep van bedrijfsmensen en/of overheidsmedewerkers.

Het onderzoek is rechtstreeks gelieerd met het economisch gericht onderwijs dat door de Katholieke Hogeschool Mechelen aangeboden wordt: bedrijfsbeheer (export & distributie, financiën & fiscaliteit, marketing, verzekeringswezen), communicatiebeheer (audiovisuele communicatie, eventmanagement, journalistiek, multimedia, public relations, reclame, voorlichting), informatiemanagement, management assistant, toerisme en recreatie. De meeste onderzoekers vervullen aan die hogeschool een beperkte lesopdracht en bieden zo de KHM-studenten rechtstreekse doorstroming van up-to-date informatie.

HistoriekBewerken

De onderzoeksactiviteiten aan de Katholieke Hogeschool Mechelen zijn gestart in 1997 met een onderzoek rond digitale steden en gemeenten. In 1998 kwam daar een tweede onderzoeksproject bij, ‘Op zoek naar de kritieke succesfactoren voor e-commerce in Vlaanderen’.

Van twee à drie medewerkers de eerste jaren, kende Memori in januari 2000 een groei naar een achttal mensen toen er vier nieuwe grote onderzoeksopdrachten bij kwamen. Vanaf toen werkte de onderzoeksgroep onder de naam Memori.

Van bij de aanvang bouwde Memori een gedegen ervaring op in domeinen zoals communicatie bij overheden en non-profit organisaties, internet en marketing bij lokale overheden, en e-government voor lokale besturen.

Vanaf 2002 zijn er naast onderzoek ook activiteiten bijgekomen op het vlak van maatschappelijke dienstverlening zoals consulting en training.

Externe linksBewerken

Memori website