Markt in Mechelen

English.gif Weekly market at Mechelen
Marktdag in Mechelen

Velen uit Mechelen en omgeving komen 's zaterdags naar de binnenstad om zich te laten verleiden door de verkoopskunsten van de marktkramers. Bij zonnig weer kan men over de koppen lopen. De wekelijkse markt strekt zich uit vanaf IJzerenleen, over Grote Markt en via de Befferstraat en Veemarkt tot de Keizerstraat. Ook op de Botermarkt worden artikelen aangeboden, voornamelijk bloemen en bloemstukken.

In vroegere tijden werden ook kleine huisdieren te koop aangeboden, voornamelijk op de Veemarkt en tot een flink eind in de 20e eeuw ook op de Korenmarkt, maar dat is nu bij wet verboden.

Tevens zijn er verschillende eetkramen te vinden, van hamburger- en hotdogkramen tot Thaise snacks.

In juni 2014 werd het "schoonste kraam van Mechelen" verkozen.[1]

Als antwoord op de volle parkings in het centrum én om extra shoppers te lokken, startte Mechelen in juli 2014 als proefproject van een half jaar, een gratis shuttledienst tussen het winkelhart van de stad en de randparkings, waaronder die aan het Douaneplein gratis is. In december 2014 hadden al zo'n 16.000 shoppers gebruik gemaakt van de dienst.[2]

VariaBewerken

  • Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid FAVV controleert jaarlijks een 1.500-tal voedselkramen in marktsteden. In 2016 bleek de Mechelse greep het minst in regel: nog geen 10 procent of nog geen vierde van het jaar voordien . Sensatiezuchtig titelde de Gazet van Antwerpen "minst hygiënische markt van ons land" maar zweeg in alle talen over de relatieve ernst van overtredingen en bleek evenmin te weten of hier zelfs maar 1 zaterdagmarktkraam gecheckt was. Gerichte aandacht op gewone marktkramen dan wel op straatstalletjes bij evenementen of nog op foodtrucks kan namelijk tot grote verschillen leiden.[3] Hoewel ook een eventueel gering aantal lokaal gecontroleerde een nauwelijks te veralgemenen indruk zou kunnen geschapen hebben, bleek hier duidelijk werk aan de winkel, of juister aan kramen.

GalerijBewerken

FilmlinksBewerken

Marktkramers begraven Mechelse markt

Zaterdag marktdag

23 mei 2020: Eerste zaterdagmarkt
na het coronamoratorium


Externe linksBewerken

BronnenBewerken

  1. Paul Van De Velde heeft het schoonste kraam van Mechelen. Gazet van Antwerpen (2014-06-14) Nagezien 2018-01-09.
  2. Gratis Shopping Shuttle in Mechelen groot succes. Gazet van Antwerpen (2014-12-23) Nagezien 2018-01-09.
  3. Mechelen heeft minst hygiënische markt van ons land. Belga/Gazet van Antwerpen (2018-01-07) Nagezien 2018-01-09.

VoetnotenBewerken