Margaretha van York

English.gif Margaret of York, and her role in the history of Mechelen
Margaretha van York
(Binnenplein Stadhuis Mechelen)

Margaret[h]a van York, gedurende haar huwelijk hertogin van Bourgondië, (Fotheringay 3 mei 1446 - Mechelen 23 november 1503), jongere zuster van Eduard IV van Engeland, was de derde gemalin (sedert 1468) van Karel de Stoute. Zij speelde in de politiek een rol in de wisselende contacten tussen haar man en haar broer. Haar huwelijk bleef kinderloos. Na de dood van Karel de Stoute (5 januari 1477) was zij raadgeefster van haar onervaren stiefdochter Maria van Bourgondië, wier huwelijk met Maximiliaan van Oostenrijk zij bewerkte. Tegen de politiek van Lodewijk XI van Frankrijk, die de Bourgondische landen ernstig bedreigde, zocht zij hulp bij haar broer. Ze verzorgde de opvoeding te Mechelen van de kinderen van Maria nadat deze op 27 maart 1482 stierf. In de jaren na 1492 steunde zij tevergeefs Perkin Warbeck uit Doornik in aanspraken op de troon van Hendrik VII Tudor van Engeland. Hoewel haar invloed niet overschat moet worden, bekleedde deze intelligente vrouw een belangrijke plaats in de Nederlanden. Er is een aanwijzing dat zij reeds voor haar gemaal Karel tijdens diens afwezigheid regeringsplichten waarnam. Zij was een liefhebster van literatuur en boeken. Het eerste in de Engelse taal gedrukte boek werd in haar opdracht door William Caxton vervaardigd in 1474.

Na de tragische dood van haar echtgenoot (de laatste Bourgondische hertog, Karel de Stoute) op een slagveld in Nancy, vestigde zij zich als weduwe in Mechelen, in het oude Hof van Kamerijk in de Keizerstraat.

Margaretha was een Engelse prinses, dochter van de Engelse koning, en zus van twee andere Engelse koningen. Het Hof, dat ze kocht van bisschop Jan Van Bourgondië, heeft ze nog uitgebreid met 7 huizen en terreinen in diezelfde staat.

In 1486 verkocht ze haar paleis aan de Stad en betrok een bescheidener woning achter de toenmalige Sint-Pieterskerk. Ze leidde verder een rustig en wat teruggetrokken bestaan en stierf in 1503.

Haar lichaam werd begraven in de Minderbroederskerk, maar van dat graf is geen spoor meer te vinden. Haar residentie in de Keizerstraat (vandaag het Gerechtshof) kwam in de handen van haar Stiefkleinzoon Filips de Schone (de zoon van de veel te jong gestorven Maria van Bourgondië). Nog later verwierf diens zus Margaretha van Oostenrijk het Hof.

Margaretha van York gaf Mechelen een grote uitstraling (in het najaar van 2005 kreeg ze een grote waardering door de expo 'Stad in vrouwenhanden' in de Lamotsite. Schilderijen toonden haar als een mooie en elegante prinses.

VariaBewerken

  • Margaretha van York aanschouwde de Sint-Romboutsprocessie van 1470 vanuit het toenmalige Hof van Schoofs.[1]
  • Haar beeltenis staat in een nis op het binnenplein van het Stadhuis, boven de uitgang aan de Befferstraat.

Externe linksBewerken

Foto van dichtbij: beeld van Margaretha van York aan het Stadhuis

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken