Kattenberg

English.gif A minor though well-known street in the inner city of Mechelen near one of its bygone gates
Dijle en Kattenberg

De Kattenberg te Mechelen is een kleine rechte straat die, komende van de Olivetenvest met de Binnendijle aan de linkerhand, waar de rivier en haar gelijknamige straat zachtjes naar links toe weg vorken, rechtdoor geleidelijk opklimt naar het midden van de Kaardenstraat. Tot na de Tweede Wereldoorlog doorbrak een kort steegje de huizenrij tussen Dijle en Kattenberg, evenals —‍ nog enkele meters voor de rechtse rechte hoek van de Olivetenstraat —‍ een wat langere smalle steeg die met haar volle 19 meter officieel 'Langstraatje' heette tot ook zij vermoedelijk rond 1970 dichtgebouwd werd.

Bezig met het laden van de kaart...

BelangBewerken

Allicht geholpen door de tamelijk opmerkelijke naam geldt de Kattenberg vanouds voor Mechelaars als referentie van een nochtans piepkleine (in de tweede helft van de 20e eeuw overigens ernstig verkrotte) buurt. De straat was immers de voor de hand liggende kortste weg vanuit het noordwestelijk kwart van de benedenstad over het vlakke wegdek van de Winketbrug naar de dichtbevolkte Heihoekbuurt en de ganse verdere hoger gelegen binnenstad bezuiden de Dijle. De vervanging van de brug door een viaduct heeft bovenal fietsers en voetgangers tot een veel moeizamere circulatie of in de wagen gedwongen en nabije buurten van mekaar vervreemd. Door de Kattenberg komt vrijwel geen kat meer en de zwerfkatten gaven het op (Franse donnaient leur langue au chat ‍ ‍) naarmate de buurt werd opgeknapt.

HistorischBewerken

Ter verdediging van de toegang langs de rivier waren mogelijk ooit katapulten opgesteld op de lage heuvel, die evenals de er gevormde straat daaraan zijn naam zou te danken hebben.

Aan de Kattenberg had de abdij van Saint-Hubert een refugie tot 1637. Enkele jaren later werd dit pand toegevoegd bij het Olivetengodshuis, dat aldus bijna geheel de driehoek besloeg, gevormd door enige meters Dijle en de Kattenberg, de Olivetenstraat en de Olivetenvest — tot daarbinnen een der eerste appartementenblokken in de stad werd opgetrokken.

BronnenBewerken

  • Bouwen door de Eeuwen heen in Vlaanderen, deel 9n, p. 246 e.v.

VoetnotenBewerken