Jubellaan

English.gif Avenue bypassing a densely inhabited southern district of the city.

Bezig met het laden van de kaart...

Jubellaan (geel) te Mechelen

De Jubellaan in Mechelen is een verkeersader die de woonbuurten Gandhi, Abeel en Stenenmolenstraat in de wijk Tervuursesteenweg ontlast van zwaar transport en pendelverkeer.

Deze omleidingsweg, onderdeel van de N227, verbindt Hofstade (gemeente Zemst, Vlaams-Brabant) met de N1, dat is rechts de Postzegellaan naar het station en links het stuk Brusselsesteenweg naar het zuidelijk deel van de industriezone Mechelen-Zuid. Het noordelijk deel en de woonbuurt Brusselsesteenweg bereikt men rechtdoor via de Europalaan. De afslag Colomalaan leidt via de Colomabrug over de Leuvense Vaart naar het grote (betalende) dagparkeerterrein dat rechtstreeks toegang geeft tot de tunnel van het station net bij de drukste perrons, van de spoorlijn Antwerpen-Brussel, en tot het 'Arsenaal'.

UitzichtBewerken

De drukke laan heeft twee rijstroken, een voor elke rijrichting, maar heeft in de ganse lengte een middenstrook die als invoegstrook dient om links af te slaan. Ondanks het karakter van een autovriendelijke omleidingsweg met bedrijventerreinen aan westelijke kant, wordt het straatbeeld getekend door rijhuizen en halfopen woonbebouwing aan de oostelijke zijde.

De Jubellaan staat al lang bekend om de slechte voetpaden, die door de wortels van de bomen minder gunstig liggen. Ook staan er auto's geparkeerd tussen het fietspad en de rijbaan, wat een optimaal zicht bemoeilijkt voor automobilisten die vanaf een zijstraat op de laan willen draaien.

Kruisende en aansluitende wegenBewerken

~~ Brug over de Barebeek (welke er de provinciegrens vormt)~~

VariaBewerken

SpoorbypassBewerken

Begin maart 2016 plaatste Infrabel de 101 meter lange spoorbrug over de Jubellaan. Het gevaarte van 2.362 ton dat op een voorlopige steunconstructie naast de laan geprefabriceerd was, werd daartoe op platformwagens over een tijdelijke fundering verreden.[1]

De LeemwinningBewerken

Eind maart 2016 arriveerden de eerste jongeren in de beschermende jeugdopvang "De Leemwinning" aan de Jubellaan in Mechelen. In deze nieuwbouw worden twaalf jonge delictplegers tussen twaalf en achttien gedurende een jaar begeleid om hun risico op hervallen te minimaliseren.[2]

FilmlinksBewerken

Plaatsing spoorwegbrug Mechelen


BronnenBewerken

  1. Spoorbrug schuift over Jubellaan. Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2016-03-05) Nagezien 2016-03-23.
  2. Jonge delictplegers na paasvakantie begeleid aan Jubellaan. Gazet van Antwerpen, regio Mechelen (2016-03-23) Nagezien 2016-03-23.

VoetnotenBewerken