Jean-Ernest Coloma

English.gif Influential Baron in the region of Mechelen.
Jean-Ernest Coloma

Baron Messiere Jean Ernest Guilin Xavier Coloma(bron?) (1747 - 1825), geboren als zoon van Charles-Vital en Eugenie Roose, was baron van Sint-Pieters-Leeuw en een invloedrijk persoon in Mechelen. Hij was een telg van een oud Catalaans geslacht, dat met de Spaanse troepen in 1577 naar de Brabantse contreien kwam. De familie bestond voornamelijk uit keurofficieren en magistraten, mét een grote belangstelling voor kunst en wetenschappen.

De baron bleef ongehuwd.

Adelstand en domeinenBewerken

De grootvader van Ernest (Jean-Alphonse), was raadsheer van de Grote Raad van Mechelen, fiscaal raadgever aan hetzelfde Hof, lid van de Raad van State en president van de Geheime Raad der Nederlanden. Ernests vader, Charles-Vital, was als kamerheer in dienst van de hertog van Lorreinen. Bij de dood van zijn moeder in 1762, werd Ernest baron van Sint-Pieters-Leeuw - en hierdoor werd hij opgenomen in de Brabantse adelstand. De baron woonde in een riante woning die de naam Hof van Coloma draagt en nu deel is van het Klein Seminarie. Daarnaast verwierf Ernest ook nog het aanpalende Hof van Hoogstraten, het kasteel de Borght bij Nekkerspoel en Vorschenborgh (gekend als het "Domein Coloma", dat ongeveer half de wijk Coloma in beslag nam).

PersoonlijkheidBewerken

Als verlichte geest viel Ernest Coloma in zijn tijd niet uit de toon. Hij was een groot kunstkenner en -verzamelaar, natuurliefhebber en wetenschapper met bijzondere aandacht voor mechanica, techniek, fysica en astronomie (Zo bezat de baron in zijn rijke, merkwaardige verzameling ook drie ballons voor experimenten). In 1775 vroeg hij aan het stadsbestuur de toestemming voor het plaatsen van een observatorium voor astronomie op het dak van Sint-Romboutstoren. Ook liet hij een deel van het peervormige dak van het torentje van het Hof van Hoogstraten openbreken voor een observatorium (zo liet hij er bliksemafleiders installeren - een nieuwigheid in die tijd - tot onsteltenis van de buren die dachten dat de bliksem daar eerder zou door aangetrokken worden).

Maar ook als kunstkenner verdiende hij zijn sporen. Om een testamentaire verplichting na te komen, moest hij jaarlijks 40.000 gulden besteden aan kunstwerken of ze uitdelen aan de armen. Domein Coloma werd een waar lusthof. De ingang werd extra in de verf gezet door een monumentale poort die afkomstig was van het afgebroken kasteel van Willebroek. In de tuin vond men vijvers, watervallen, fonteinen, terrassen, bruggetjes, een Zwitsers chalet, een Romeinse ruïne en een grot (geïnspireerd door de vorm van de Bosporus). Baron Ernest was één van de hoogste leden van de in 1772 opgerichte Loge van Vrijmetselaars in Mechelen (in die tijd zeker nog niet antiklerikaal).

Zie ookBewerken

Externe linksBewerken

  • (fr) de Azevedo Coutinho y Bernal, José Felix António Francisco (Joseph Felix Antoine François). Généalogie de la famille de Coloma. NN, Leuven, ±1777. (Online by Google Books). Nagezien 2014-03-22.
        Herkomst en genealogie van de familie Coloma, ±300 pagina's gevolgd door ±200 pagina's correcties en aanvullingen;
        p. 400: "Messire Jean Ernest Guilain Xavier Coloma, Baron de St-Peeters-Leeuw , Membre de l'Etat Noble du Duché de Brabant par réception du mois d'Oct. 1769".
  • Schrans, Guy. Deel 3 van hoofdstuk III Leden van de Gentse loges tot 1786. Vrijmetselaars te Gent in de XVIIIde eeuw p. 104–106. Liberaal Archief (1e ed. 1992); OCR online: Internet Archive. Nagezien 2019-08-02.

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken