Jan Dogaer

English.gif A football (soccer) trainer from Mechelen
KRC Mechelen 1936

Jan Dogaer, geboren te Mechelen op 14 maart 1887 en er overleden op 21 januari 1970, was bij voetbalclub Racing Mechelen een verzorger en later trainer. Daarnaast zetelde hij quasi een halve eeuw in het bestuur, waarvan de laatste twee decennia als voorzitter.

Biografie

Jan Dogaer was een sportman in hart en nieren. Hoewel begonnen als worstelaar, ging zijn belangstelling uit naar de nieuw opkomende sport: voetbal. In 1906 werd hij lid van Racing, waar hij begon als verzorger voor de lagere elftallen. Na zijn promotie tot verzorger van het eerste elftal werd hij in 1912 opgenomen in het voetbalclubbestuur.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog zat het gezin Dogaer in Engeland (Manchester). Daar werd Jans jongere broer Frans opgemerkt door Engelse voetbalscouts en trok zijn oudere broer Janus naar het front. Terwijl Frans op 17-jarige leeftijd mocht debuteren bij Aston Villa schopte Janus het tot speler in het regimentselftal van het 15e Linieregiment, het Nationaal Militair elftal en de Front Wanderers.

Na die Grote Oorlog keerde de familie Dogaer terug naar Mechelen waar Jan de taak van trainer uitvoerde van 1919 tot in '56. Na de Tweede Wereldoorlog werd Dogaer bovendien algemeen voorzitter van de Racing Club Mechelen Koninklijke Maatschappij (vanaf '57 Koninklijke Racing Club Mechelen) en bleef dit tot 1965. Gedurende de periode van deze tweevoudige rol, inzonderheid van 1947-'48 tot '55, behoorde Racing tot de Belgische voetbalelite. Zo kreeg de ploeg met Dogaer als coach op 6 juni 1954 dankzij een doelpunt van Jos Mannaerts in de 30e minuut hoop op een gelijkmaker in de finale voor de Beker van België in het Heizelstadion. Maar Standaard CL scoorde de volgende goal en verwierf met 3 – 1 de beker.[1]

Varia

  • Jan Dogaer werd ook wel 'Père Pijp' genoemd.
  • In september 1968 werd — naast 'Hoger Streven', 'Oscar Vankesbeeck' en 'Bruin Kruis' — een vierde supportersclub van Racing opgericht, met de naam 'Jan Dogaer'; ze telde toen een 67-tal leden en was gevestigd in het lokaal ‍'Bij Hans Bonnen '‍ aan de Antwerpsesteenweg.
  • Daags na Dogaers overlijden werd de ontvangsthal van het Oscar Vankesbeeckstadion omgevormd tot een prachtige rouwkapel.
  • Op de zijgevel van het hoekhuis aan de Frederik de Merodestraat 20 en Varkensstraat is de naam van Jan Dogaer terug te vinden op een bouwsteen.(bron?)

Externe links

  • Historiek. Koninklijke Racing Club Mechelen. Nagezien 2018-07-18.

Bronnen

  1. 1) Beker van België 1953-54. Wikipedia. Nagezien 2018-07-18.
       2) (fr) Décès d'un ancien Diable Rouge. Rtbf/Belga (2012-10-23) Nagezien 2018-07-18.

Voetnoten