Jaak Horckmans

English.gif A painter of religious themes from Mechelen
Jaak Horckmans

Jaak Horckmans werd geboren op 24 mei 1930 te Mechelen en overleed er op 4 juni 2000. Hij is vooral bekend voor zijn religieuze schilderijen, inzake als “de schilder van Jezus”.

Jaak Horckmans was getrouwd met de Spaanse schrijfster Teresa del Rincón en oom en peter van haar landgenote en eveneens schrijfster, Teresa Valencia del Rincón. Aldus vertoefde hij geregeld in Spanje, alwaar hij dan ook tentoonstellingen organiseerde.

BiografieBewerken

Jaak Horckmans was een telg uit de familie van de meesterkunstmeubelfabrikanten en beeldhouwers, destijds international befaamd voor hun hoogstaande meubelkunst. Zijn vader was een van de fijnste beeldhouwers (houtsculptuur) die Mechelen gekend heeft.

Na een kunstopleiding aan het Koninklijke muziekconservatorium en de Koninklijke academie voor Beeldende Kunsten te Mechelen, ging hij de muzikale toer op als componist, pianist en organist. Na meer dan 35 jaar ondergedompeld te zijn geweest in de muziek, ging Jaak Horckmans de weg op van zijn oude liefde: de schilderkunst. Zijn "piktoraal" oeuvre is zeer groot. Alle onderwerpen durfde hij aan, waaronder religieuse onderwerpen, bijbeltaferelen, landschappen, bloemen, winterlandschappen, spelende kinderen, dieren, portretten en zelfportretten, marines, stillevens, naakten en miniaturen. Hij schilderde veelvuldig in Spanje waaronder Andalusië en in de streek van Granada. Tevens waagde hij zich aan "experimentele" dingen.

Zijn grote "passie" echter waren zijn doeken waarop moeilijk een kunstrichting te plakken was: surrealistisch, symbolisch met een vleugje mystiek op het raadselachtige af. Deze werken waren echte geestescreaties, die soms zeer boeiend waren, doch van de toeschouwer intelligentie en fantasie vereisten. Deze vele doeken liggen ( ? waar ? ) te wachten om ooit eens gezamenlijk te worden tentoongesteld.

Vele werken zijn in privaat bezit, voornamelijk in het buitenland waaronder Spanje en de Verenigde Staten.

ErkenningBewerken

Jaak Horckmans was gezel van de "Mérite Artistique Europeene / Europese Kunstverdienste" (EKV / MAE), waarvan de kunstschilder Paul Delvaux de erevoorzitter was. Tevens was hij werkend lid van de Mechelse Sint-Lucasgilde en van de "Académie Internationale des Arts Contemporaine".

Ook was hij jarenlang vennoot van SABAM, de Belgische auteursvereniging, in de hoedanigheid van toondichter en beeldend kunstenaar.

In 1991 won hij de Prix Fondation Soeur Emanuelle voor zijn religieus werk “Piëta” tijdens een grote kunstmanifestatie in Antwerpen. In datzelfde jaar werd door hem "SABAM" het eremetaal en erediploma overhandigd.

Een artikel over het leven en werk van Jaak Horckmans verscheen in het kunstmagazine MEK onder de titel “Jaak Horckmans, schilder van Jezus”, geschreven door C. Thaens.

Guido HorckmansBewerken

Jaak Horckmans was de neef van de Mechelse acteur Guido Horckmans.

Externe linksBewerken