Hoofdstad van Onafhankelijk Vlaanderen

English.gif Major French language TV channel in 2006: a disconcerning newsflash involving Mechelen as a new capital

Op woensdagavond 13 december 2006 bleek de Belgische radio- en televisie van de Franse Gemeenschap (R.T.B.F.)[N 1] de programmatie op haar eerste tv-net, la une, na een paar minuten in een reportage over Charleroi te onderbreken door een '‍Emission spéciale'‍. Deze flink uitlopende bijzondere nieuwsuitzending stuurde het volgende bericht de wereld in: Vlaanderen roept onafhankelijkheid uit!

De speciale nieuwseditieBewerken

Volgende items werden gepresenteerd:

Gevolgen van deze docufictieBewerken

  • Officiële instanties ontvangen duizenden verontruste telefoontjes, vooral van Franstalige kant.
  • Buitenlandse media (Le Monde, ...) zijn in verwarring.
  • De Waalse politici zijn in alle staten, legerchef André Flahaut voorop.

Na ruim een half uur in deze 'nieuwsflash' verscheen de mededeling: "Ceçi est une fiction !" (Dit is fictie!). Een merkwaardige hint was wel al kortstondig te zien geweest: "Ceçi n'est peut-être pas une fiction" (Dit is misschien geen fictie) gedurende de rommelige 'omschakeling' naar de bijzondere nieuwseditie en tenslotte iets langer kort voor de verlossende boodschap over de buik van Davignon.

Dagen en weken lang wordt er gedebatteerd en heen en weer gescholden tussen burgers onderling (in kranten, op TV en op het Internet) en onder de politici van dit land. Deze maandenlang voorbereide fictieve newsflash was bedoeld om eens te kijken wat er zou gebeuren moest België barsten en wat de reactie zou zijn van de burgers bij een eventuele onafhankelijksheidsverklaring van Vlaanderen.

Deze 'docufictie' Bye Bye Belgium, volgens de aftiteling van Philippe Dutilleul geassisteerd door Nathalie Jacobs en met copyright RTBF 2006, werd vergeleken met de fameuze radiouitzending The War of the Worlds door Orson Welles uit 1938.
Nadat de Dijlestad hoofdstad der Nederlanden was geweest in het begin van de 16e eeuw, en Mechelen vanaf de voorlopige gewestvorming (1974-77) de eerste hoofdstad van het Vlaams Gewest was tot in 1980 Vlaamse politici hun zetel buiten de regio vestigden zogenaamd om duidelijk te maken Brussel niet te willen loslaten, werd de Maneblussersstad op 13 december 2006 voor enkele minuten uitgeroepen tot hoofdstad van Onafhankelijk Vlaanderen.

FilmlinksBewerken

De bewuste Rtbf-nieuwsuitzending
(verwijderd van YouTube, te bekijken bij
 ©-houder Sonuma, zie onder Bronnen)


BronnenBewerken

VoetnotenBewerken

  1. De officiële naam en afkorting bleef sinds 1977 Radio-télévision belge de la Communauté française (R.T.B.F.) maar de eigen website vermeldt Radio-télévision belge de la Fédération Wallonie-Bruxelles in navolging van de Franse Gemeenschap Communauté française, die zichzelf sinds 2011 buiten de grondwet om Fédération Wallonie-Bruxelles noemt. Media tonen de korte naam quasi altijd zonder punten als RTBF (of Rtbf of rtbf‍ ).