Colomastraat

English.gif Street at the inner ring road of Mechelen in the neighbourhood of the railway station

Bezig met het laden van de kaart...

Colomastraat (en -brug) nabij het NMBS-station Mechelen
Vanaf het Kardinaal Mercierplein doorheen de Colomastraat

Aan elk uiteinde van de Colomastraat in de Mechelse stationsbuurt regelen lichten het drukke verkeer, op het Kardinaal Mercierplein en in het laatste eindje Leopoldstraat. Voor wie in uurwerkwijzerzin over de kleine ring op de stadsvesten rijdt, is ze de uitweg en dus éénrichtingsbaan om via het rondpunt met de Mijlpaal het voornaamste spoorwegstation of het Postzegellaanviaduct richting de wijk, industriezone of E19-verkeerswisselaar Mechelen-Zuid te bereiken, of via de Colomabrug het vroeger Colomawijk geheten dichtst bij de stad gelegen deel van de wijk Mechelen-Zuid.

De door dit laat 20e-eeuwse verkeersconcept druk geworden 19e-eeuwse straat heeft in aangesloten bebouwing vooral woningen, en veelal statige, alsook tot op ermee overeenstemmende dakhoogte moderne appartementen.

Geschiedenis en benamingBewerken

De oude baan naar Brussel begon binnen de vesten in de (nu Oude) Brussel(se)straat. Op de stadswal aldaar stond de (vanaf 1698 Oude) Brusselsepoort, terwijl westwaarts de huidige Brusselpoort nog Overste Poort heette (en later Nieuwe Brusselpoort), en begon de (vanaf 1698 Oude) Brusselsesteenweg, doorheen het recht eind van de huidige Van Kerckhovenstraat en een traject dat door de postzegeldrukkerij en de stationsaanleg verdween nadat het graven van de Leuvense Vaart datzelfde had gedaan met een deel van het gebied Vorsenborg, waar de steenweg doorheen liep. Van daar naar een reeks dorpen zou die achteraf gekend worden als de huidige Tervuursesteenweg.

Na 1825 en wellicht tot 1846 werd het overblijvend deel van Vorsenborg, inmiddels gekend als 'domein Coloma', door niet alleen lokaal maar vanaf 1835–1836 ook van wijd en zijd per spoor komend publiek bezocht; mogelijk dateerde de vroegste bebouwing langsheen de Colomastraat uit die periode want de straat heet 'aangelegd in de 19e eeuw', al zijn de oudste overblijvende woningen pas later in die eeuw gezet. De afbraak in 1839 van de Oude Brusselpoort toont dat de Oude Brusselstraat had afgedaan. De stadsuitweg pal in het verlengde van de Bruul naar het nog splinternieuwe station behoefde een rechte verbinding naar de Van Kerckhovenstraat om het toen zeer populaire Colomadomein vlot te bereiken en de toeristen avant la lettre die eerst het park hadden bezocht, konden recht naar de handelszaken voor ze huiswaarts stoomden.

Externe linksBewerken

Zie ook Bronnen.

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken