Sint-Jozef Colomakerk

(Doorverwezen vanaf Colomakerk)
English.gif Church in a southern quarter of Mechelen.
De Colomakerk

Bezig met het laden van de kaart...

De Sint-Jozef Colomakerk te Mechelen is een neogotische kerkgebouw, waarvan de eerste steen gelegd werd in 1917. De beslissing van 2005 het te slopen, werd na heel wat consternatie bij buurtbewoners afgevoerd en het werd daarna gerestaureerd.

GeschiedenisBewerken

Ze kwam er in vervanging van 't Oud Kerkske (het huidige Kranske, nu feestzaal en noodkerk van de parochie Coloma).

Architect was de heer Carreels, die ook de parochiekerken van Bonheiden en Onze-Lieve-Vrouw-Waver tekende, en eveneens betrokken was bij de 'omvorming' van de Zimmertoren van middeleeuwse stadstoren tot museum.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de kerk zwaar beschadigd.

De parochiegemeenschap van Coloma had nog samen de middernachtmis van Kerstmis gevierd. 24 december 1999 was een natte, stormachtige nacht. Hier en daar sijpelde het water naar beneden. Een aantal herstellingswerken dienden zich aan. Bij de inspectie van de schade, ontdekte men een boktor in het dakgebinte. Het was dan ook noodzakelijk om de kerk tijdelijk te sluiten om tot verdelging over te kunnen gaan. De wekelijkse misvieringen zouden zo lang wel doorgaan in de ernaast gelegen feestzaal 't Kranske, op de Tervuursesteenweg.

Bij grondiger nazicht van de toren, kwam méér aan het licht. Het bleek dat de toren niet meer zo stabiel was en technische mankementen vertoonde. De kerk werd voor langere tijd gesloten. Niemand mocht ze meer betreden wegens het gevaar voor instorting.

Van afbraak tot behoudBewerken

In 2000 werd in het dakgebinte beschadiging door Boktorren vastgesteld. Daarom werd de kerk tijdelijk gesloten en werden de Eucharistievieringen gehouden in het Kranske. Experten ontdekten nadien nog tal van mankementen en de kerk ging voor lange tijd dicht.

Het dossier sleepte al heel lang aan, nadat Monumentenzorg, RIM en buurtbewoners zich allen met het dossier begonnen bezig te houden. Heel wat pistes passeerden reeds de revue: afbraak, afbraak van schip met behoud van toren, nieuwbouw...

Er werd beslist tot afbraak, met goedkeuring van de stad en het bisdom. Minister Dirk van Meche zette z'n handtekening onder het document dat de kerk niet tot beschermd gebouw uitriep. De bovengenoemde organisaties tekenden beroep aan tegen de afbraak. Zij verkozen het behoud en de restauratie.

Het afbraaksvoorstel werd, na lang protest, van tafel geveegd. In 2009 en 2010 kwam er uiteindelijk een restauratie van de kerk en als kers op de taart werd de voltooiing van de restauratie bezegeld met een gloednieuwe gouden windhaan op de top van de toren. Het doel zou zijn, van de kerk een multifunctioneel gebouw te maken voor allerlei gelegenheden, naast de functie van gebedshuis. Sinds 1 januari 2014 is het een van de kerken bestemd voor de nieuwe Emmaüsparochie, die een veel ruimer Mechels territorium omhelst.[1]

BoekBewerken

In 2010 verscheen het boek Kroniek van de parochiekerk door Cyriel van den Ameele.

Externe linksBewerken

BronnenBewerken

  1. Weekend vieringen. Kerk in Mechelen. Nagezien 2014-08-20.