Circus Ronaldo

English.gif Circus Ronaldo from Mechelen (Muizen)
Circus Ronaldo op de Mechelse Grote Markt in 2011

Circus Ronaldo is een familiecircus, met als thuishaven de Mechelse deelgemeente Muizen.

GeschiedenisBewerken

In 1857 werd de merknaam 'Ronaldo' geïntroduceerd door een artiestenfamilie die begon met een klein theatertje, dat echter door de kinderen van Adolf-Peter Van den Berghe en Maria Croonenberg uitgroeide tot een groot theater.

Toen de familie in 1911 een optreden verzorgde in de omgeving van Pasbrug te Mechelen, verloor kleinzoon Jan niet enkel zijn hart want hij won al spoedig een dochter, genaamd Maria (1912). Zij zou op haar beurt verliefd vallen op Hendrik Van den Broeck uit Muizen, zodat het theater vaste voet kreeg in deze toenmalige gemeente, die vanaf 1977 bij Mechelen gebracht is.

Het reizend theaterleven ging echter sinds de crisis van 1930 quasi teloor, tot eind de jaren 1960 Jan Van den Broeck (alias 'Johnny Ronaldo'), zoon van Maria en Hendrik, samen met de familie in 1971 een eerste circusvoorstelling gaf in een eigen tent op het dorpsplein van Muizen.

De volgende generatie van circusmensen zette de traditie verder doch verliet de weg van het klassieke circus. David en Danny 'Ronaldo' boden een spektakel dat noch louter circus, noch zuiver theater was en de show werd omschreven als een vorm van Commedia dell' Arte.

VariaBewerken

  • In september 2011 werd het 40-jarige bestaan van Circus Ronaldo op de Mechelse Grote Markt gevierd met een aantal voorstellingen in tent.[1]
  • Bij de 24e jaarlijkse gelegenheid riepen de Mechelse Geburenkringen voor 2011 Johnny Ronaldo uit tot "Meest verdienstelijke Mechelaar".[2]
  • In december 2014 kregen Johnny en zoon Danny Ronaldo de titel "Cultureel Ambassadeur van Mechelen" toegekend.[3] Bij een andere zoon overheerst evenwel de liefde voor muziek. Met zijn rauwe rockstem en begeleidende gitaar eert de band David Ronaldo & The Dice de "Bluesy Old School Vintage Sound".[4]
  • In de late avond van Kerstdag 2014 zond Canvas de documentaire uit van Peter Borghs over het familiecircus: '‍Circus Ronaldo: de zoektocht naar het verlangen‍'.
  • Op 8 december 2020 overleed Johnny Ronaldo op 87-jarige leeftijd.[5]

ContactBewerken

GalerijBewerken

FilmlinksBewerken

Circus Ronaldo
Circus Ronaldo 40
David Ronaldo & Dice - Sarah


Externe linksBewerken

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken