Circus De Jonghe

English.gif A discontinued family circus with ties to Mechelen

Circus De Jonghe was sinds de late 19e eeuw een familiecircus uit Vlaanderen en tijdens het interbellum het grootste van het land. De Jonghes hadden jarenlang als adres Liersesteenweg 136 te Mechelen, een ruim herenhuis waarvan het domein ook het circus met de dieren een winteronderkomen heeft geboden.

GeschiedenisBewerken

Enkele jaren na het overlijden van Joseph — de zoon van oprichters Alphonse en Philomena De Jonghe — trok zijn gezin in 1952 met het circus naar de kolonie. Wijl twee zonen, César (met kindje Patricia) en Victor, nog geruime tijd in Congo bleven rondreizen, toerde hun moeder Anna met de oudste en jongste zonen Alphonse en Octave opnieuw in België. Dochter Gabriella en haar echtgenoot Boris Sobolewsky zetten hun carrière internationaal verder. Onder nieuwe benamingen, na een intermezzo, herstartte het circus in 1958 en overleefde het tot de verkoop in 1964. Een heropstart als Cirque Congo door Victor in 1969 bleek de laatste stuiptrekking. Verscheidene artiesten uit de familie, waaronder 'Paty' (Patricia) met haar wederhelft Bruno Stutz, gingen in navolging van 'Gaby' (Gabriella) deel uitmaken van vermaarde circussen in Europa.

VariaBewerken

  • In 2001 werd in de Nekkerhal de toen 84-jarige Victor De Jonghe gehuldigd, een der laatsten in Mechelen van deze bekende circusfamilie en een voormalige eigenaar van het circus.

Externe linksBewerken

BronnenBewerken