Familie Bremser

(Doorverwezen vanaf Blasius Bremser)
English.gif 17th century organ builders from Mechelen
Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk

De familie Bremser uit Mechelen, inzake Jan en zijn drie zonen Dismas, Blasius en Daniël, bouwde orgels. Van Jan is er in zijn thuisstad een in de Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijlekerk.

Jan Bremser, vermoedelijk van Duitse afkomst, werd geboren rond 1610 en overleed te Mechelen op 30 augustus 1669. In het begin werkte hij met een andere Duitse immigrant, Hans Goltfus, die in Antwerpen woonde. Samen werkten ze aan de reparatie van het orgel van 's Hertogenbosch (1634) en aan de opbouw van het orgel van Asse (1637-1639). Beiden werken ook aan het orgel in Longueville. Later zou Bremser in zijn orgels een eigen stijl introduceren en verliet hij die van Goltfus.

Vanaf 1635 werden zijn orgels gemaakt voor kerken in Mechelen en het Waasland.

Op 20 april 1646 werd er een contract afgesloten tussen Jan Bremser en Johannes du Retz, kanunnik in het Aarschotse Onze-Lieve-Vrouwekapittel, voor de bouw van een orgel in de collegiale kerk.[1] Dat zette er de religieuze activiteiten 250 jaar lang muzikale luister bij. Na een grondige herstelling in 1914 begeleidde het nog gedurende 75 jaar de diensten in de lokale collegekapel. Het in oktober 2008 ingehuldigde nieuwe orgel in de kapel van Elzenveld bij Antwerpen, is een reconstructie naar dat Aarschotse Bremserorgel.

In 1657 bestelde de kerk van Bornem een nieuw orgel bij hem. In 1662 voltooide hij een belangrijke restauratie aan het collegeorgel van Anderlecht (in samenspraak met de organist Philippe Cornet) en uit datzelfde jaar stamt een aan hem toegeschreven orgel in de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk te Eksaarde (Lokeren), dat werd aangepast in de 19e eeuw. Het orgel dat hij in 1668 afleverde aan de augustijnen van Heverlee-Terbank, werd in 1784 verkast naar de kerk van Grez.

Het kerkorgel met de constructieve kenmerken van Jan Bremser in Neerlinter, werd midden de 18e eeuw overgekocht voor de Sint-Stefanuskerk van Mollem en onderging toen en een paar keer nadien verbouwings-, restauratie- of onderhoudswerkzaamheden. Dat in de Sint-Ulrikskerk van Sint-Ulriks-Kapelle bevat oud pijpwerk in de stijl van Jan Bremser.

Dismas (1643–1676), Blasius (1646–1679) en Daniël Bremser werken samen met hun vader, maar na diens dood was het Blasius die het atelier verderzette. Hij leverde nog drie orgels af in Antwerpen en van eigen hand is er één (uit 1678-1679) te vinden te Philippeville, in het nonnenconvent van de Sœurs de Notre-Dame.

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken