English.gif A formerly planned but never accomplished motorway meant to connect Brussels with Eindhoven in the Netherlands and the Ruhr area in Germany, avoiding Antwerp's dense traffic and forming an eastern ringway around Mechelen

De A101 was een in de jaren 1970 geplande maar nimmer verwezenlijkte autosnelweg. Deze zou de E19 met het knooppunt van Ranst (E34) verbonden en meteen een oostelijke randweg om Mechelen gevormd hebben.

Vroege plannen om het Antwerpse te vermijdenBewerken

Er waren plannen om vanaf het kruispunt van de Robert Schumanlaan met de N227 door het Schiplakenbos een autosnelweg te bouwen richting Leuven. De snelweg zou eindigen in een knooppunt met de E314 ter hoogte van Holsbeek. De Schumanlaan kreeg met dat oogmerk ook 2x2 rijstroken. Net ten oosten van de Schiplakense dorpskern en ten zuiden van de Leuvense Vaart zou een knooppunt komen voor de A101, de oostelijke autosnelwegring om Mechelen. Deze zou door Boortmeerbeek en Bonheiden gaan om met een knooppunt de bestaande R6 en de N15 te verbinden. Vervolgens zou de A101 over de Nete ten oosten van Duffel en het noorden van Lier zijn route vervolgen om op het knooppunt Ranst aan te takken.

De bedoeling van de A101 was om als alternatieve route van Brussel naar de Kempen te dienen om zo het Antwerpse te vermijden. In zekere zin was dit een visionair plan, want tot op heden heeft men nog steeds geen manier gevonden om het verkeer van Brussel om te leiden. Door de aanpassing van de plannen omtrent de Oosterweelverbinding in 2017 is er geen sprake meer van een geplande oostelijke ontsluiting tussen de E19 en de E313. Deze zou worden voorzien als een omvorming tot autosnelweg van de R11. De ombouw van deze weg was voor het Vlaams Parlement in de jaren 2000 het hoofdargument voor de wegstemming van de A101. De bouw van de A101 zou bovendien ook zeer kwetsbaar en ruraal gebied laten teloorgaan.

De toekomstvisie voor de uitrit 11 Zemst van de E19 was om van het huidige 'Hollandse complex' een klaverblad te maken. De reservatiestroken voor de A101 zijn nog steeds te zien op het gewestplan, raadpleegbaar via GeoPunt. Uiteindelijk werden vele plannen voor de bouw van nieuwe autosnelwegen door de regionalisering van bevoegdheden in de koelkast gestoken of, zoals de voorziene A9 tussen Brussel en Kortrijk, gewoon weggestemd.

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken