A.B.-straat

English.gif Narrow street in the city centre of Mechelen

Bezig met het laden van de kaart...

A.B.-straat, ten noordwesten van de kathedraal
A.B.-straat, zicht vanuit de Sint-Katelijnestraat tot aan het Jef Denynplein
(Foto Karel Somers 15 sep 2011)

De A.B.-straat in Mechelen is een wat smalle en korte verbindingsstraat tussen de Sint-Katelijnestraat en het Jef Denynplein.

De westelijke zijde (pare nummers) bestaat hoofdzakelijk uit nieuwbouw met daarop aansluitend gebouwen van de Technische Scholen Mechelen. De brede doorgang en een voordeur zijn de nrs. 20 en 22 maar het administratief adres van de TSM is Jef Denynplein 2, aan de rijkelijk gesculpteerde poort.

GeschiedenisBewerken

Dit straatje dankt de huidige benaming aan een aldaar gevestigde voormalige brouwerij "A.B.", waarvan de eventueel achterliggende namen stof tot speculatie blijven geven. Het werd evenals het Jef Denynplein tot in de 18e eeuw, als sindsdien slechts hun verlengde, Melaan genoemd, sinds een tijd dat gans dit traject nog zonder bebouwing was aan deze oever van de gelijknamige vliet.

Tot in de jaren 1970 hadden de panden op de nummers 2, 4, 6-16 en 18 een kern die uit de 17e eeuw dateerde.

BellepoortBewerken

De voormalige nrs. 6 tot 16 vormen samen de 'Bellepoort', een officieel naamloos steegje dat ooit op de Stadsheimelijkheid uitgaf en waarvan de panden (met oudere kernen) vorige eeuw verwaarloosd werden, zie galerij. Tijdens het laatste kwartaal van de 20ste eeuw zijn ze afgebroken en is er op deze plaats nieuwbouw gezet.

GalerijBewerken

Externe linksBewerken

  • Streetview
  • De Inventaris van het Bouwkundig Erfgoed:
  • Foto's door Karel Somers (zie vooral ook galerij) op Flickr:
  • Reproductie van een plan uit 'Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen Stad Mechelen 9n' door Karel Somers op Flickr:

BronnenBewerken

VoetnotenBewerken