Mechels laken

Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 24 feb 2021 om 11:35 (Tekst vervangen - ". [[Categor" door ".<!--20210224--> ==Bronnen== <div class="References"> <references /> </div> ==Voetnoten== <div class="References"> <references group="N" /> </div> [[Categor")
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
English.gif The broadcloth history in Mechelen

Het Mechelse laken was internationaal vermaard. Mechelen had zich, sinds de dertiende eeuw, ontwikkeld tot een belangrijke textielstad.

Geschiedenis

De "Bellaert" was een duur kwaliteitslaken waarmee luxekleding in heel Europa werd vervaardigd. Mechelen beheerste met haar rivierhaven de handel op het hele hinterland van de Schelde.

In de vijftiende eeuw verkeerde de draperie, wat in feite de toenmalige zware industrie was, in een diepe crisis, vooral door de concurrentie van de lage-loongebieden.

De stad Mechelen schatte de problemen goed in en schakelde over naar luxe-nijverheden, zoals beeldsnijkunst, albastbewerking, edelsmeedkunst, koper-, brons- en tinbewerking en vooral de bouwnijverheid.

In een dergelijke stad kwamen belangrijke edellieden, hoge ambtenaren en raadsleden voldoende aan hun trekken om hun rijke levenswandel luxueus en pronkerig in te kleden.

Bronnen

Voetnoten