Mechelen Mapt:Doorverwijspagina

Versie door SomeHuman (overleg | bijdragen) op 22 jan 2019 om 05:01 (Gans opnieuw geschreven nadat het identieke artikel in hoofdnaamruimte 'hernoemd' werd naar die naam in naamruimte 'Mechelen Mapt' zonder doorverwijzing, en NOCH een artikel NOCH een Geschiedenis ergens had blijven bestaan. Geen waarschuwing: Mediawikibug)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De term doorverwijspagina kan slaan op twee onderscheiden types pagina's die ervoor zorgen dat men op een wiki of andere website bij het gewenste artikel komt, zodra men op een gelinkte of opgezochte term klikt die niet perfect overeenstemt met de naam van dat artikel:

  • Een (op Mechelen Mapt in de categorie keuzepagina‍'s) gewoon leesbare pagina waarin de lezer zelf uit meerdere beknopt geduide, gelinkte artikels hoeft te kiezen wat hij of zij hoopte te vinden. Soms is niet aan elke voorspelbare mogelijke betekenis (reeds) een artikel gewijd en wordt die betekenis slechts beknopt in de zogeheten keuzepagina geduid;  dit voorkomt ergernis als men net dát  zocht maar (via een automatische doorverwijzing) domweg bij het ‍'verkeerde'‍  artikel zou terechtkomen.
  • Een technische pagina die automatisch doorkoppelt naar het in de context van de site enige relevante artikel. De bekendste wiki, Wikipedia, gebruikt ook in de Nederlandstalige versie de louter Engelstalige term redirect   als synoniem van automatische doorverwijzing en fabriceerde de hybride term '‍‍redirectpagina‍‍'.
  • Een doorverwijspagina op internetadres  A naar het internetadres  B op eventueel een andere site, kiest tot automatisch doorsturen uit twee technische protocollen  :
    • "301" laat zoekmachines en browsers 'weten' dat A definitief verdween en elke adressering van A in het vervolg meteen naar B mag ; een beetje alsof men aan de postbode die een aangetekende brief op naam van de voormalige bewoner presenteert, meteen een bericht van adreswijziging van die laatste zou kunnen afgeven.
    • "302" stuurt zoekmachines en browsers ook naar B maar nadien blijft elke adressering als A telkens A bevragen : de doorverwijzing zou slechts tijdelijk kunnen zijn ; een postbode blijft telkens ten huize vernemen dat de bestemmeling er niet is (al zou de brief 'terug aan afzender' gaan, wat op het internet ook voorkomt maar een terugwijzing en geen doorverwijzing is).