Het leven zoals het is: de Maneblussers

Het leven zoals het is: de Maneblussers was een reality-reeks op de TV-Zender één.

In de reeks wordt het dagelijkse lief en leed gevolgd van een aantal gewone Mechelaars: een ponykweker, de pastoor, twee politie-inspecteurs, een alleenstaande moeder, een hoogbejaarde vrouw, een paar voetbalsupporters, een fotograaf...

De opnames vonden plaats tijdens het najaar van 2004 en het voorjaar van 2005, en de uitzendingen begonnen met de eerste aflevering op dinsdag zeven februari 2006 om 21u15.

Aflevering 1

Politie-inspecteurs James en Gwendolynes bemiddelen bij een burenruzie. De ene buur had z'n gevel ontmost en behandelde per ongeluk ook een strookje muur van de andere buur. Tussen de autosnelweg en een transportbedrijf, aan de rand van de stad, staat de boerderij van ponykweker André. Hij gaat een paar spannende dagen tegemoet. Z'n pony's zijn hoogzwanger en moeten binnenkort bevallen. In het stadscentrum, bij het "Echt Mechels Theater", is een generale repetitie aan de gang. Morgen is het première van "Baron Zizi sans Balzac".

Aflevering 2

Politie-inspecteurs Gwendolyne & James doorzoeken het huis van een man die spoorloos verdwenen is. Ze vinden er een gsm en vormen het nummer dat laatst naar dit toestel belde... De volgende dag worden de inspecteurs opgeroepen voor een brand aan de spoorberm. De brandweer is ter plekke, maar zolang de bovenleiding nog onder stroom staat, mag er niet geblust worden... De 96-jarige Jeanne was thuis zwaar gevallen en in het ziekenhuis opgenomen. Jeanne woont alleen en het is de vierde keer dat haar dit overkomt. Nu ze bijna helemaal hersteld is, hoeft ze niet langer in het ziekenhuis te blijven. Jeanne wil absoluut weer naar haar huisje, maar haar medepatiënten proberen haar te overtuigen dat ze best naar een rusthuis gaat. André z'n pony is nu echt aan het bevallen, maar het veulen kan er niet uit. En de veearts is elders aan de slag. Première in het Echt Mechels Theater, maar regisseur Rik zit nog met veel vragen. Zullen de bedscènes wel geloofwaardig overkomen? En zal het wankele decor al dat geweld aankunnen? Riks nachtmerrie wordt werkelijkheid. Tijdens de voorstelling zakken de acteurs door het hemelbed. Niet zo ver daarvandaan ontmoeten we een man met een plan. Fotograaf Luc wil 200 markante Mechelse koppen fotograferen. Daarmee maakt hij een fotoboek: "Het Groot Mechels Smoelenboek".

(...)

Aflevering 8

Opvoedster juf Dens is op zoek naar één van haar leerlingen. Kristof logeert al jaren in het internaat en voelt er zich erg goed thuis. Maar morgen moet hij weg. Hij heeft leermoeilijkheden en daarom gaat hij naar een ander internaat, met meer begeleiding. Maar Kristof wil helemaal niet weg. Pastoor Dirk moest van zijn dokter ophouden met roken. Hij houdt dat nu al twee weken vol, maar een doos dikke Italiaanse sigaren kan hem in bekoring leiden. Met een afbetalingsplan kon de alleenstaande moeder Christine ondertussen al een klein deel van haar schuld bij de vrederechter aflossen, maar daarmee zijn haar problemen nog niet verdwenen. Het huis dat ze huurt, is immers verkocht. Ze moet er binnen een maand uit en ze vindt nergens een goedkope vervangwoning. Daarom stapt ze weer naar parochiewerker broeder Felix en Pastoor Dirk. Greta van het dierenasiel is opgeroepen om een aantal zwerfkatten te vangen. Het gaat over een moederkat en haar babykatjes. De babykatjes heeft ze al te pakken. Nu moet Greta de moederkat vinden. Dat is belangrijk, want de babykatjes zogen nog en dat kan alleen bij de moederkat. Maar die kat slaagt erin om te ontsnappen. Als Greta niet snel een adoptiemoeder vindt, dan moet ze zelf moeder spelen voor de kleine katjes.

Aflevering 9

De overvalwagens zijn uitgerukt en honderden agenten staan paraat. Vandaag vindt opnieuw de gevreesde derby tussen de twee stadsploegen KV en Racing Mechelen plaats. Vandaag wordt de wedstrijd op het veld van Racing gespeeld. Een paar kilometer daarvandaan ligt het KV stadion er verlaten bij. Maar in de cafetaria zitten nog enkele diehard KV-supporters die het vertikken om naar het stadion van de vijand te gaan. Doris, de vrouw van de trainer van KV, is één van die "gewetensbezwaarden". In het KV-cafetaria volgt ze de wedstrijd via de radio. Maar ook daar kan ze haar zenuwen niet de baas. Wanneer KV met 2 - 0 voorstaat, beginnen boze Racing supporters het eigen stadion af te breken. Doris steekt haar minachting niet onder stoelen of banken, maar hoofdsponsor Mon van Racing, is er zelf ook het hart van in. - De alleenstaande moeder Christine moest dringend verhuizen en kon bij de kerkfabriek een goedkoop appartement huren. Een paar vrijwilligers helpen haar verhuizen. Kort daarna komt er ineens een brief van het OCMW. Christine stond daar nl. ook op de wachtlijst voor een goedkope woning en nu blijkt er ineens zo'n appartement vrij. Het mooie is dat die OCMW-flat zo maar eventjes de helft goedkoper is dan de huurwoning van de kerkfabriek. Meteen opnieuw verhuizen is dus aantrekkelijk, maar ook knap gênant, na al de moeite die broeder Felix en pastoor Dirk gedaan hebben. - Mohammed Boujtoh maakt zich klaar om naar de politieschool te gaan. Het is zijn grote droom om hulpagent te worden. Boujtoh is echter nog maar net geopereerd en is bang dat hij daardoor de sportproeven van de politieschool niet aankan. Da's een probleem, want sport is erg belangrijk op de politieschool .

Aflevering 10

Mohammed Boujtoh heeft sinds een paar maanden z'n politiediploma op zak. Tijdens één van z'n eerste werkdagen krijgt hij letterlijk z'n vuurdoop, want er staat een woonhuis in lichterlaaie. Terwijl de brandweer het vuur blust, ontfermt hulpagent Boujtoh zich over de bewoners. Nick, de 7-jarige zoon van de alleenstaande moeder Christine heeft een levensbeschouwelijk probleem. Nick zit in het tweede leerjaar van een katholieke school. Al z'n klasgenoten doen hun eerste communie en Nick wil dat ook doen. Maar hij is niet gedoopt. Parochiewerker broeder Felix wil dat wel regelen, maar dan moet Nick wel "proper gekleed" zijn. Christine gaat meteen nieuwe kleren kopen voor Nick; geen makkelijke opdracht voor een alleenstaande moeder die van een uitkering leeft. Maar er is misschien licht aan het eind van de tunnel, want Christine kan binnenkort deeltijds werken in een kleuterschool. In het dierenasiel geeft dierenbeschermster Greta een van haar beschermelingen weg. De poedel Rafke werd hier 2 maanden geleden achtergelaten en vandaag krijgt hij een nieuw baasje. Greta moet nu afscheid nemen. Dit is de laatste match van het voetbalseizoen. KV Mechelen staat tweede gerangschikt, op één punt van leider Kapellen. Als KV vandaag wint en Kapellen elders gelijkspeelt of verliest, dan worden de Mechelaars toch nog kampioen. De eerste voorwaarde wordt vervuld: KV stevent met ruime 4 - 0 cijfers op een zekere overwinning af. Maar elders is de wedstrijd van leider Kapellen nog aan de gang. Trainersvrouw Doris en het hele KV-stadion houden de adem in ...

Externe Links

Filmlinks