Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Tivoli

English.gif Castle and public parc in Mechelen
Tivoli-kasteel

Het domein Tivoli in Mechelen is een gebied van (heden) 12 hectare, gelegen aan de Antwerpsesteenweg 92-96. Sinds 1978 is het een stadspark met kasteel. Het domein was ook gekend als "Hof van Scheppers" en "Goed van Diepenbeeck". Domein en kasteel staan op de Lijst van onroerend erfgoed in Mechelen.

Het domein wordt begrensd door de Vrouwvliet in het zuiden, door de Antwerpsesteenweg in het westen en recente woonwijken in het noorden en het oosten. Het noordelijke deel van het domein werd in de jaren 1980 en volgende verkaveld. De aanpalende woonwijk Otterbeek van 1955-1960, opgetrokken door de Mechelse Goedkope Woningen (nu Woonpunt Mechelen), bestrijkt maar voor een beperkt gedeelte het voormalige Tivolidomein

De oorspronkelijke eigenaar van het parkdomein was de Mechelse brouwer Corneel Scheppers die, na een bezoek aan Rome en het nabijgelegen stadje Tivoli met zijn vijvers en fonteinen, besloot om op zijn domein een landhuis te bouwen met ringgracht, vijver en bijgebouwen (portierswoning langs de Antwerpsesteenweg en een hovenierswoning, serres en koetshuis buiten de grachten). Corneel Scheppers gebruikte het landhuis enkel als buitenverblijf. Het was zijn zoon, Victor Scheppers, die het landgoed erfde en er tijdelijk een school in onderbracht. In een huiskapel, in een bijgebouw van het kasteel, gaf hij aan kinderen uit de buurt godsdienstonderricht en leerde hij ze lezen en schrijven.

In 1877 kocht de Mechelse brouwer Martin François Louis Van Diepenbeeck het domein en bleef het landgoed nog twee generaties in diens familie tot na de dood van de achterkleindochter Renée Van Diepenbeeck in 1978.

Sind 1991 is in het kasteel een horecazaak gevestigd en in 1996 werd het kasteel geklasseerd als monument en het omringende park en bijgebouwen uitgeroepen tot stadszicht. Het kasteel omvat een oranjerie, een brasserie, een restaurant en een aantal zalen, die geschikt zijn voor communie-en trouwfeesten maar ook voor zakenlunches, vergaderingen en seminaries.

In 2013 werd het kasteel in concessie gegeven aan zakenman Nail Kurum (bekend als bestuurslid bij Racing Mechelen) die er, naast een meeting place voor zakenlui en evenementen, ook kunstenaars wil in onderbrengen om hun werk te exposeren.

Het domein Tivoli en de daarbijhorende kinderboerderij zijn gratis toegankelijk en je kan er rustig wandelen langs eeuwenoude bomen, uitgestrekte grasvelden, romantische hoekjes en een geurende rozen-en kruidentuin.

Tivoli is de thuisbasis van het guitig en gevleugeld figuurtje met de naam Kadodder. Hij symboliseert de waarden van het park : respect en liefde voor de natuur, het milieu en het leven in al zijn facetten. Ook het jaarlijks mondiaal festival Ottertrotter houdt zich op in Tivoli.

In het park vindt men het kunstwerk “Klokken in de wind” dat een hulde was aan Louis Neefs.

Externe linksBewerken

FilmlinksBewerken