Tangent

English.gif A bypass road tangential to the city proper of Mechelen, at its main railway station

Bezig met het laden van de kaart...

Tangent: rood in tunnel, oranje open – Mottunnel: paarsAansluitingen: blauw

De Tangent is een toekomstige bypass die de Mechelse binnenring zal ontlasten en zal de N15 een directe, gemakkelijkere verbinding met de verkeerswisselaar Mechelen-Zuid op de E19 geven. De bouw van de nieuwe verkeersader verloopt simultaan met de bouw van het nieuwe centraalstation, waaronder de Tangent ook zal lopen. Het is deel van het mobiliteitsplan Arsenaalsite.

Het type is een autoweg met vier rijstroken (twee in elke rijrichting) met gelijkgrondse kruisingen (per rontonde of verkeerslichten).

TrajectBewerken

Beginnende vanaf de E19 uitrit Mechelen-Zuid, zal de B101 samen met de N1 het aanloopstuk van de Tangent worden. Ter hoogte van het kruispunt Jubellaan (N227) – Europalaan – Brusselsesteenweg (N1) duikt de Tangent in een sleuf en verdwijnt in een tunnel. Het is niet zeker of er bij het huidige kruispunt een verkeerswisselaar of een rotonde komt. De tunnel zal pal onder de huidige stationsparking lopen, waar er toegang zal gegeven worden aan een ondergrondse pendelparking. Een beetje verder in de tunnel zal er een kruispunt komen met de Mottunnel. Men voorziet dat de tunnel zal bovenkomen bij de Leuvensesteenweg die gekruist wordt door middel van een rotonde. Vanaf de rotonde zal de Tangent een aanloop nemen voor een overbrugging van de spoorlijn Mechelen – Leuven, de Dijle en de goederenspoorlijn Leuven – Antwerpen. Ten slotte zal de weg eindigen in een kruispunt met de N15 naar Putte en Heist-op-den-Berg. Het verlengstuk is het korte stuk N15 tussen het Douaneplein en de ring.

IngrepenBewerken

Tijdens de bouw van de Tangent zal de Postzegellaan met het betonnen viaduct over het kanaal verdwijnen, alsook de rotonde voor het station met de Mijlpaal (gedenkpaal) erin. De Mijlpaal zal een nieuwe bestemming krijgen op het nieuwe stationsplein, dat ingericht zal worden aan de huidige stationsparking (de achterkant van het station dus). De Tangentbrug wordt een nieuw element in het stadsbeeld en zal volgens de plannen[1] een fraaie constructie worden. Voor de bouw moeten ook enkele loodsen op het Douaneplein plaats ruimen.

Knelpunten aangaande het geplande project, in het bijzonder met het oog op omwonenden en zogenaamde zwakke weggebruikers, werden gebundeld: Op 28 december 2010 werd aan de burgemeester een bewaarschrift met voorstellen overgemaakt door Beweging in Mechelen (verwijzend naar 'Mechelen in Beweging' onder welke noemer het project was voorgesteld).[2]

Zie ookBewerken

Externe linksBewerken

BronnenBewerken

  1. Mechelen in Beweging – de officiële plannen.
  2. Overzicht van de concrete knelpunten. Leefmilieugroep Mechelen-Zuid vzw (vóór 2010-12-28). Nagezien 2014-09-06. cf. Onstaan beweging BIM (Beweging in Mechelen) wegens ongenoegen….

VoetnotenBewerken