Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Steendrukkerij Seldenslagh

English.gif Lithographic company in Mechelen
Porseleinkaartdrukkerij Seldenslagh Mechelen

De familie (Ed.) Seldenslagh – Vanderlinden bezat (o.a.) in Mechelen een steendrukkerij op de Veemarkt, die werd gebruikt voor het produceren van drukwerk. De drukkerij was ook gespecialiseerd in het maken van porseleinkaarten.

Inhoud

Porseleinkaart

Een porseleinkaart was een mooie glanzende kaart die, in de 19de eeuw, voornamelijk door handelaars werd gebruikt voor publicitaire doeleinden. Later maakte ook de betere klasse er gebruik van (bijv. menukaarten). De druktechniek, die gebaseerd was op steendruk, werd ingevoerd rond 1840 en gaf een mooie “porseleinen” indruk.

De drukkwaliteit en de beelden met een hoog gehalte aan typografische versieringen maakten deze visitekaarten tot de meest exclusieve gedrukte ephemera [1] uit deze tijdsperiode omdat het papier eruit zag als fijn porselein.

Het gebruik van de inkten was echter zwaar toxisch voor de drukkers door het gebruik van zink-of loodwit en daarom werd deze techniek snel terug afgevoerd rond 1860.

Het gebruik van dit drukprocédé werd voornamelijk gebruikt in België en naast Mechelen had bijvoorbeeld Brugge ook een aantal steendrukkerijen die porseleinkaarten afleverden.[2]

Beeldbank

Een menukaart, uitgevoerd door de steendrukkerij Seldenslagh, is te vinden op de Mechelse beeldbank (zoek: SLI001003215). [3]

Externe links

Voetnoten