Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Hof van Kamerijk

(Doorverwezen vanaf Stadsschouwburg)
English.gif The Mechelen Theatre House, a former palace
Stadsschouwburg

De Stadsschouwburg in Mechelen is gelegen in de Keizerstraat naast de Sint-Pieters-en-Pauluskerk. Ze is ook bekend als het Paleis van Margaret[h]a van York en tegenwoordig wordt met Hof van Kamerijk teruggegrepen naar een nog oudere bestemming.

Inhoud

GeschiedenisBewerken

In de 15e eeuw werd het Hof van Kamerijk gebouwd, naar een ontwerp van Antoon Keldermans de Oudere. Hier verbleef de bisschop van Kamerijk wanneer hij in Mechelen te gast was.

In 1477 werd het Hof verkocht aan Margaret[h]a van York, de weduwe van Karel de Stoute. In 1480 liet ze de ontvangstzaal bouwen, van het toenmalige Hof de thans enige overblijvende ruimte : de Stadsschouwburg.

In 1487 kocht het Mechels stadsbestuur het pand om het te schenken aan de Habsburgse familie van Maximiliaan van Oostenrijk.

In het begin van de 17e eeuw werd het bezit van de aartshertogen Albrecht en Isabella die het in 1611 aan de jezuïeten schonken. Op die plaats werd een jezuïetenklooster gebouwd, waarvan de kerk, de toegangspoort en de kapel werden bewaard.

VariaBewerken

GalerijBewerken

FilmlinksBewerken

Laureatenconcert conservatorium in de Stadsschouwburg


Externe linksBewerken

BronnenBewerken

  1. Sillis, Marijn. Gratis concert voor Mechelse ouderen en kansarmen. Gazet van Antwerpen (2014-10-29). Nagezien 2019-03-28.

VoetnotenBewerken