Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Rombout Keldermans II

228 bytes toegevoegd, 28 mei 2010 19:52
geen bewerkingssamenvatting
[[Afbeelding:romboutkeldermans.jpg|thumb|<center>'''Rombout Keldermans ([[Mechelen]], ca. 1460 - Antwerpen, 15 december 1531) was een architect uit Mechelen en een telg uit een belangrijk geslacht van architecten en beeldhouwers.''']]
[[Translation]] : Famous architect from Mechelen
'''Rombout Keldermans ([[TranslationMechelen]]{{begin}}, ca. 1460 - Antwerpen, 15 december 1531)''' was een architect uit Mechelen en een telg uit een belangrijk geslacht van architecten en beeldhouwers.
== Beschrijving ==
[[Afbeelding:romboutkeldermans.jpg|thumb|'''Rombout Keldermans''']]Hij wordt Rombout Keldermans II genoemd om hem te onderscheiden van een ouder familielid met dezelfde naam. Ook de schrijfwijze Rombout II Keldermans wordt veel gebruikt. Hij was de zoon van '''Antoon Keldermans I ''' en geldt als een van de belangrijkste architecten van de '''[[Wikipedia:Brabantse gotiek|Brabantse gotiek]]'''. Hij werd opgevolgd door Laurens Keldermans II, de zoon van zijn broer [[Wikipedia:Antoon II Keldermans|Antoon Keldermans II]].
Rombout Keldermans was '''stadsarchitect ''' te Mechelen en ontwierp de plannen voor o.m.* een Een deel van de [[Onze-Lieve-Vrouw-over-de Dijle kerk|Onze-Lieve-Vrouw over de Dijlekerk]]* het Het stadhuis van Zoutleeuw* de De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen* de De kerktoren van Hoogstraten* het Het stadhuis van Gent* het Het [[Schepenhuis|Paleis van de Grote Raad]] van Mechelen* het Het [[gerechtshof|Paleis van Margaretha van Oostenrijk]] te Mechelen* het Het burgerhuis [[De Lepelaer]] te Mechelen is waarschijnlijk van zijn hand* het Het bisschopshuis van de abdij van Tongerlo
In Nederland was hij samen met zijn vader betrokken bij de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Veere en het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Eigen werken zijn o.a. de Sint-Jacobuskerk in Steenbergen, het kasteel van Schoonhoven (beide gesloopt) en het stadhuis van Culemborg.
==Het geslacht Keldermans==
Bij veel Middeleeuwse gebouwen daagt de naam '''Keldermans''' op. Het betreft hier niet één architect, maar een '''heel geslacht''' van verscheidene generaties, die allemaal iets met '''Kunst''' (Bouwkunst of andere kunsten) te maken hadden. *'''Jan Keldermans I''' leefde van 1345 tot 1425. Hij was '''Beeldhouwerbeeldhouwer'''. *'''Jan Keldermans II''' (1375-1445) was de zoon van Jan Keldermans I en was '''Architectarchitect'''. *'''Andries Keldermans I''' (geboren in 1400-1488) was de zoon van Jan Keldermans II en combineerde de '''Architectuur architectuur met de Beeldhouwkunstbeeldhouwkunst'''. Hij was '''Stadsarchitect stadsarchitect in Mechelen'''. *'''Rombout Keldermans I''' (1420-1489) was '''Glasschilderglasschilder'''. 2 andere broers (*'''Jan Keldermans III en Matthijs IKeldermans''') waren '''Beeldhouwerbeeldhouwer'''. *'''Anthonis Keldermans I''' was de zoon van Andries I en combineerde, net als zijn vader, de architectuur met de beeldhouwkunst. Hij volgde zijn vader op als stadsarchitect van Mechelen. *'''Anthonis Keldermans II ''' (op 5 december 1515 overleden in Mechelen) was de zoon van Anthonis I. Ook hij volgde zijn vader op als stadsarchitect in Mechelen, waarna hij '''Hofarchitect hofarchitect van [[Keizer Karel V]]''' werd. *'''Rombout Keldermans II''' (geboren in 1460, overleden in Antwerpen op 15 december 1531) was een andere zoon van Anthonis I. Ook hij was '''Stadsarchitect stadsarchitect van Mechelen en Hoofd Hofarchitect hofarchitect voor keizer Karel V'''. *'''Laurens Keldermans II''' was de zoon van Anthonis II en volgde Rombout Keldermans II op. Hij was wellicht de eerste om '''[[Wikipedia:Renaissance|Renaissance]]-invloeden''' te gebruiken.
[[Categorie:Architecten]]
[[Categorie:Beroemdheden]]
Controleur, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
12.696
bewerkingen