Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Tivoli

191 bytes toegevoegd, 30 maart
Geschiedenis: school in Tivoli zonder onduidelijke 'huiskapel' 'bijgebouw' en anachronismen als 'kasteel' (toen nog landhuis) en 'geërfd' (vader leefde toen nog), ditmaal met een bron.
==Geschiedenis==
Na een bezoek aan [[wp:Rome (stad)|Rome]] en de [[wp:Villa d'Este|Villa d'Este]] in het nabijgelegen stadje [[wp:Tivoli (Italië)|Tivoli]], besloot de Mechelse brouwer Corneel Scheppers (1768&#8202;&zwj;–&zwj;1841) op een tot dan gewone landbouwgrond als buitenverblijf een landhuis te bouwen met vijver en ringgracht en daarbuiten serres en alsook bij de Antwerpsesteenweg een portierswoning. Zijn zoon Victor, die bekend zou blijven als [[Victor Scheppers|monseigneur Scheppers]], bracht gaf al in 1835 in dit geërfde 'Hof van Scheppers' tijdelijk een school onder. In (dat hij achteraf erfde) evenals in een huiskapel, door Corneel uitgerust huis in een bijgebouw van het kasteel, gaf hij de [[Begijnenstraat]] les aan kinderen uit de buurt godsdienstonderricht buurtjongeren.<ref>[http://www.victor-scheppers.org/index.php/nl/6-onderwijs-en leerde hij ze lezen -apostolaat Onderwijs en schrijvenapostolaat]. ''Monseigneur Scheppers''. Broeders van O.-L.-V. Van Barmhartigheid. <small>Nagezien 2020-03-30.</small></ref>
Het domein werd in 1877 gekocht door Martin François Louis Van Diepenbeeck, die (zoals zijn voorvaderen sinds 1629) bier brouwde aan de [[Varkensstraat]] (als ook zijn nazaten onder meer 'Supra' van ''[[Chevalier Marin]]''). Het 'Goed van Van Diepenbeeck', met de in 1890 gebouwde hovenierswoning en koetshuis, de uitbreidingen door zoon Louis in 1904 en 1922 van het landhuis, de oorspronkelijke stijl volgend, tot kasteel en de heraangelegde gracht, bleef nog (in vrouwelijke lijn) in de familie tot de stedelijke aankoop in 1978.
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.369
bewerkingen