Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Tivoli

2 bytes verwijderd, 30 maart
k
Geschiedenis: fiksje
Na een bezoek aan [[wp:Rome (stad)|Rome]] en de [[wp:Villa d'Este|Villa d'Este]] in het nabijgelegen stadje [[wp:Tivoli (Italië)|Tivoli]], besloot de Mechelse brouwer Corneel Scheppers op een tot dan gewone landbouwgrond als buitenverblijf een landhuis te bouwen met vijver en ringgracht en daarbuiten serres en bij de Antwerpsesteenweg een portierswoning. Zijn zoon Victor, die bekend zou blijven als [[Victor Scheppers|monseigneur Scheppers]], bracht in dit geërfde 'Hof van Scheppers' tijdelijk een school onder. In een huiskapel, in een bijgebouw van het kasteel, gaf hij aan kinderen uit de buurt godsdienstonderricht en leerde hij ze lezen en schrijven.
Het domein werd in 1877 gekocht door Martin François Louis Van Diepenbeeck, die (zoals zijn voorvaderen sinds 1629) bier brouwde aan de [[Varkensstraat]] (als ook zijn nazaten onder meer 'Supra' van ''Le [[Chevalier Marin]]''). Het 'Goed Van Diepenbeeck', met de in 1890 gebouwde hovenierswoning en koetshuis, de uitbreidingen door zoon Louis in 1904 en 1922 van het landhuis, de oorspronkelijke stijl volgend, tot kasteel en de heraangelegde gracht, bleef nog (in vrouwelijke lijn) in de familie tot de stedelijke aankoop in 1978.
In 1996 werd het kasteel geklasseerd als [[wp:Monument (erfgoed)|monument]] en het omringende park en bijgebouwen uitgeroepen tot stadszicht. Het kasteel omvat een [[wp:Oranjerie|oranjerie]], een brasserie, een restaurant en een aantal zalen, die geschikt zijn voor communie- en trouwfeesten maar ook voor zakenlunches, vergaderingen en seminaries. In 2013 werd het in concessie gegeven aan zakenman Nail Kurum (bekend als bestuurslid bij [[KRC Mechelen|Racing Mechelen]]) die er, naast een ontmoetingsplaats voor zakenlui en evenementen, ook kunstenaars wou onderbrengen om hun werk te exposeren.{{Bron?|kunstenaars laten logeren? Of gewoon kunstwerken exposeren?}}
 
==Varia==
*Nabij de kasteelvijver vindt men het kunstwerk ''‍'Klokken in de wind'‍'', ontworpen door [[Louis Neefs]] maar ten gevolge zijn onverhoedse dood pas opgericht te zijner gedachtenis.
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.369
bewerkingen