Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Tivoli

244 bytes toegevoegd, 30 maart
Inleiding ietsje beknopter doch aangevuld, meer in 'Geschiedenis', inclusief enkele correcties. + bron Kasteel
</div>
Het kasteeldomein '''Tivoli''' te [[Mechelen]] werd vanaf 1978 een stadspark van inmiddels nog 12 hectare met in het laat-classicistische kasteel sinds 1991 een taverne-restaurant in het tijdens het eerste kwart van de 20e eeuw nog vergrote kasteel uit 1802. Het park is met de [[wp:Kinderboerderij|kinderboerderij]] bij het eertijdse koetshuis gratis toegankelijk. Men kan er rustig wandelen langs de vijver, binnen en buitenom de kasteelgracht, tussen eeuwenoude en ongewone bomen; men vindt er romantische hoekjes, een tempeltje in Romeinse stijl, romantische hoekjes, grasperken en een geurende rozen- en kruidentuin. Bij een speeltuintje werd medio het tweede decennium van de huidige eeuw een eetcafé geopend in het relatief verre voormalige hovenierswoninkje binnen het domein.
Het park ligt ten oosten van de [[Antwerpsesteenweg]] en de [[Vrouwvliet]] vormt de zuidelijke grens. Van de oostelijk gelegen woonwijk nabij de [[Liersesteenweg]] ontstond het noordwaartse deel in de jaren 1980 en volgende na gedeeltelijke verkaveling van het Tivolidomein; men noemt dit wel eens de buurt(eenheid) Tivoli. Hiervan gescheiden door het ruime Otterbeekspeelplein, ligt vanouds noordwestelijk buiten het domein de buurteenheid [[Otterbeek#Wijk Otterbeek|Otterbeek]], een al in 1955–&zwj;'60 door de sociale huisvestingsmaatschappij Mechelse Goedkope Woningen (inmiddels [[Woonpunt Mechelen]]) opgetrokken woonwijk.
==Geschiedenis==
Het parkdomein was oorspronkelijk eigendom van de Mechelse brouwer Corneel Scheppers die, na Na een bezoek aan [[wp:Rome (stad)|Rome]] en de [[wp:Villa d'Este|Villa d'Este]] in het nabijgelegen stadje [[wp:Tivoli (Italië)|Tivoli]] met zijn vijvers en fonteinen, besloot om de Mechelse brouwer Corneel Scheppers op zijn domein een tot dan gewone landbouwgrond als buitenverblijf een landhuis te bouwen met ringgracht, vijver en bijgebouwen (portierswoning langs de Antwerpsesteenweg ringgracht en een hovenierswoning, daarbuiten serres en koetshuis buiten bij de grachten)Antwerpsesteenweg een portierswoning. Corneel Scheppers gebruikte het landhuis enkel als buitenverblijf. Het was zijn bekende Zijn zoonVictor, die bekend zou blijven als [[Victor Scheppers|monseigneur Scheppers]], die het bracht in dit geërfde 'Hof van Scheppers' erfde en er tijdelijk een school in onderbrachtonder. In een huiskapel, in een bijgebouw van het kasteel, gaf hij aan kinderen uit de buurt godsdienstonderricht en leerde hij ze lezen en schrijven.
In Het domein werd in 1877 kocht de Mechelse brouwer gekocht door Martin François Louis Van Diepenbeeck het domein, die (zoals zijn voorvaderen sinds 1629) bier brouwde aan de [[Varkensstraat]] (als ook zijn nazaten onder meer 'Supra' van ''Le [[Chevalier Marin]]''). Het 'Goed van Van Diepenbeeck' bleef nog twee generaties , met de in zijn familie1890 gebouwde hovenierswoning en koetshuis, tot na de dood uitbreidingen door zoon Louis in 1904 en 1922 van het landhuis, de oorspronkelijke stijl volgend, tot kasteel en de achterkleindochter Renée Van Diepenbeeck{{Bron?|Bron Onroerend Erfgoed ID 1346 stelt nochtans: 'heraangelegde gracht, bleef nog (in vrouwelijke lijn (Degraux, van Bastelaer), in handen van dezelfde de familie tot [...] 1978'}} de stedelijke aankoop in 1978.
In 1996 werd het kasteel geklasseerd als [[wp:Monument (erfgoed)|monument]] en het omringende park en bijgebouwen uitgeroepen tot stadszicht. Het kasteel omvat een [[wp:Oranjerie|oranjerie]], een brasserie, een restaurant en een aantal zalen, die geschikt zijn voor communie- en trouwfeesten maar ook voor zakenlunches, vergaderingen en seminaries. In 2013 werd het in concessie gegeven aan zakenman Nail Kurum (bekend als bestuurslid bij [[KRC Mechelen|Racing Mechelen]]) die er, naast een ontmoetingsplaats voor zakenlui en evenementen, ook kunstenaars wou onderbrengen om hun werk te exposeren.{{Bron?|kunstenaars laten logeren? Of gewoon kunstwerken exposeren?}}
 
==Varia==
*Nabij de kasteelvijver vindt men het kunstwerk ''&zwj;'Klokken in de wind'&zwj;'', ontworpen door [[Louis Neefs]] maar ten gevolge zijn onverhoedse dood pas opgericht te zijner gedachtenis.
|jaar=2014
|accessdate=2020-03-30
}}*{{Citeer web|url=http://id.erfgoed.net/aanduidingsobjecten/4464|titel=Kasteel Tivoli (beschermd monument) ID:&#8201;&zwj;4464|werk=Inventaris|uitgever=Onroerend Erfgoed (Vlaamse overheid)|accessdate=2020-03-30}}<references />
</div>
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.369
bewerkingen