Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Tivoli

150 bytes toegevoegd, 30 maart
k
Geschiedenis: 'Renée Van Diepenbeeck' lijkt in strijd met bron Onroerend Erfgoed ID 1346
Het parkdomein was oorspronkelijk eigendom van de Mechelse brouwer Corneel Scheppers die, na een bezoek aan [[wp:Rome (stad)|Rome]] en het nabijgelegen stadje [[wp:Tivoli (Italië)|Tivoli]] met zijn vijvers en fonteinen, besloot om op zijn domein een landhuis te bouwen met ringgracht, vijver en bijgebouwen (portierswoning langs de Antwerpsesteenweg en een hovenierswoning, serres en koetshuis buiten de grachten). Corneel Scheppers gebruikte het landhuis enkel als buitenverblijf. Het was zijn bekende zoon, [[Victor Scheppers]], die het 'Hof van Scheppers' erfde en er tijdelijk een school in onderbracht. In een huiskapel, in een bijgebouw van het kasteel, gaf hij aan kinderen uit de buurt godsdienstonderricht en leerde hij ze lezen en schrijven.
In 1877 kocht de Mechelse brouwer Martin François Louis Van Diepenbeeck het domein. Het 'Goed van Diepenbeeck' bleef nog twee generaties in zijn familie, tot na de dood van de achterkleindochter Renée Van Diepenbeeck {{Bron?|Bron Onroerend Erfgoed ID 1346 stelt nochtans: 'in vrouwelijke lijn (Degraux, van Bastelaer), in handen van dezelfde familie tot [...] 1978'}} in 1978.
In 1996 werd het kasteel geklasseerd als [[wp:Monument (erfgoed)|monument]] en het omringende park en bijgebouwen uitgeroepen tot stadszicht. Het kasteel omvat een [[wp:Oranjerie|oranjerie]], een brasserie, een restaurant en een aantal zalen, die geschikt zijn voor communie- en trouwfeesten maar ook voor zakenlunches, vergaderingen en seminaries. In 2013 werd het in concessie gegeven aan zakenman Nail Kurum (bekend als bestuurslid bij [[KRC Mechelen|Racing Mechelen]]) die er, naast een ontmoetingsplaats voor zakenlui en evenementen, ook kunstenaars wou onderbrengen om hun werk te exposeren.{{Bron?|kunstenaars laten logeren? Of gewoon kunstwerken exposeren?}}
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.369
bewerkingen