Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Frans Broersstraat

4 bytes verwijderd, 24 januari
k
Update externe link (niet systematisch, laat staan automatisch, uitvoerbaar op onze website wegens nalatigheid van de Beeldbank om bestandnamen op haar nieuwe site te behouden in een tamelijk eenduidig verband met die op haar oude site).
Oorspronkelijk werd de nog onverharde weg Sint-Lambrechtsstraat geheten, want men had verondersteld dat de in oude geschriften vermelde aan Sint-Lambrecht (gelatiniseerd tot Lambertus) gewijde kapel langsheen de huidige [[Battelsesteenweg]], ongeveer ter hoogte van de nieuwe straat zou gelegen hebben.
Enkele jaren na die naamgeving en de asfaltbestrating met aanleg van voetpaden, ontstond toch betwisting of onzekerheid<ref group="N">Het leek niet geheel zeker dat er slechts één locatie van een St.-Lambrechtskapel Lambrechts- of St.-Lambertuskapel geweest was, wijl er een gekende bekend aan onder meer [[Jan Baptist De Noter|J. B. De Noter]] veel [http://www.beeldbankmechelenregionalebeeldbank.be/index2.php?option=com_memorix&task=topview&Itemid=53&CollectionID=1&PhotoID=SME001001465&RecordID=1868 beeldbank/1157332 dichter bij de Adegempoort] had bestaan.</ref>, zodat sindsdien Frans Broers geëerd wordt, de burgemeester die zich sterk inspande om de Afleidingsdijle te verwezenlijken opdat het oude adagio ''"Mechelen, water in de straten"'' slechts de voor het Mechelse dialect typische, correcte uitspraak van de lange open 'a' zou demonstreren. De naamkeuze is gepast omdat het andere eind van de straat uitkomt tussen de stroomafwaartse [[wp:Sluis (waterbouwkunde)|sluis]] op de echte [[Dijle (rivier)|Dijle]] en haar samenvloeiing met die gekanaliseerde tak.
===Merkwaardige uitbreiding===
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.453
bewerkingen