Kardinaal Mercierplein: verschil tussen versies

159 bytes toegevoegd ,  11 jul 2018 10:20
k
sp
(hoekhuizen; straatnaamvarianten)
k (sp)
[[Afbeelding:mercierplein.jpg|thumb|<div>'''Googlemaps'''</div>]]
 
Het '''Kardinaal Mercierplein''' te [[Mechelen]] is het plein dat in de 19e eeuw op en een tachtigtal meter binnen de [[R12|kleine ring]] werd aangelegd om het centrum met het [[Station Mechelen|treinstation]] te verbinden. Het is genoemd naar de aartsbisschop van Mechelen (1906-'26) die jarenlang in die stad onderwijs had genoten en gegeven en sinds 1907 bestvooral gekend bleef als [[Kardinaalkardinaal Mercier]].
 
Tot in de prille 21e eeuw refereerden Mechelaars er veelal naar als 'aan '''de Commiezenhuizen'''&zwj;', hoewel die eertijds pal op de vesten aan weerszijden van de smalle ringbaan opvallende gebouwen al in 1961 waren afgebroken voor een verbreding van de ringweg. Ze hadden een neoclassicistisch geheel gevormd met die welke nog immer langs het rechthoekige deel binnen de vesten en als hoekhuizen met de vesten in de Coxie- en Colomastraten staan.
**[[Lange Nieuwstraat]]
**[[Graaf van Egmontstraat]] (gemeenzaam de Egmontstraat)
**[[Fayd'herbestraat]] (Faid'&nbsp;Herbestraat op het straatnaambordje in juni 2017)<ref group="N">Faid' Herbestraat foutief gespeld met i zonder j, met de spatie en hoofdletter H op het straatnaambordje in juni 2017 bij het Kardinaal Mercierplein, hoewel genoemd naar (een telg van) de familie Faydherbe waarvan de gekendste, [[Lucas Fayd'herbe|(Lucas) Faydherbe]] die, zelf zijn naam steeds schreef als Faijd'herbe al werd toen de y veelal als ij werd handgeschreven. Biografieën spellen zijn naam als Faydherbe, eventueel met ingelast afkappingsteken (''apostrophe'').</ref>
*Ring en erbuiten:
**[[Hendrik Speecqvest]] (gemeenzaam de Speecqvest)
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
16.323

bewerkingen