Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Leuvense Vaart

30 bytes toegevoegd, 6 feb 2018 01:03
Waterweg: 'hun samenvloeiing' slaat op Vaart en Dijle, niet op de voedende waterlopen. De vierde Dijlearm is slechts een (nu opnieuw open) verbindingetje.
==Waterweg==
[[Afbeelding:Vaart Vierendelenbrug.jpg|thumb|300px|<div class="center" title="Gezien in de richting naar het station:&#xA; links: in feite twee complete&#xA; vierendeelbruggen tegen elkaar,&#xA; rechts: de enkele vierendeelbrug.&#xA;&#xA;Er kunnen dus gelijktijdig drie treinen&#xA; naast mekaar het kanaal over.">'''Vierendeelbruggen over de Vaart in Mechelen'''</div>]]
 De Vaart is een in Leuven vanuit de hoofdarm via de vierde arm van de Dijle en vanuit de Voer, een zijrivier van de Dijle, gevoed [[wp:Kanaal (waterweg)l|lateraal kanaal]] naast de Dijle. In Leuven wordt zij door de 4de Dijlearm en de Voer (zijrivier van de Dijle) gevoed. Ze verkortte de af te leggen weg tot hun samenvloeiing aan het Zennegat en maakte destijds Leuven bereikbaar, en zelfs heden, met economisch verantwoorde scheepsgroottes. Door recentere Mechelse infrastructuur verloor de Dijle trouwens elke commerciële bevaarbaarheid op slechts ongeveer 5 kilometer na. Deze benedenloop vormt een kilometer voorbij de voormelde monding van de [[Zenne]], samen met de [[Nete]], de [[wp:Rupel|Rupel]], welke amper twaalf kilometer verder in de [[wp:Schelde|Schelde]] uitmondt.
Het kanaal is aan het wateroppervlak 22 tot 32 m en bij de bodem 12 m breed; de waterhoogte is 3,5 m (maar wordt sinds 2008 in etappes naar 4 m uitgebaggerd, uit vooruitziendheid vermits groter dan nodig), daarboven is een vrije doorvaarthoogte van 6 m. De sluizen halen 60 meter. Vaartuigen tot 51,7 meter lengte (55 m tussen [[Battel]] en Dijle) en 7,55 m breedte behoeven geen aparte vergunning, zodat schepen van [[wp:Kanaal_(waterweg)#Klasse|klasse II]], tot 600 ton, typisch zijn.
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.438
bewerkingen