Leuvense Vaart: verschil tussen versies

482 bytes toegevoegd ,  5 feb 2018 22:59
→‎Varia: passerelle
(passerelle bestaat niet meer, toegevoegd aan Trivia)
(→‎Varia: passerelle)
*De Vaart was ook voor reizigers belangrijk, tot in 1837 de spoorlijn Mechelen–Leuven operationeel werd.
*Tot in de tweede helft van de 20e eeuw vond men op enkele plaatsen een "overzet", waar een platbodemschuit door de inzittende bediener aan een boven het wateroppervlak over de Vaart strakgespannen ketting tot aan de overzijde getrokken werd. Als een schip in aantocht was, werd aangelegd en van aan de wal de ketting gevierd zodat die naar de bodem zonk.
* In 1952 werd de ''Passerelle'' (verhoogde voetgangersbrug) over het kanaal gebouwd. Deze constructie stond ter hoogte van de Dijkstraat, waardoor de Willem Geetsstraat deel ging uitmaken van een fiets- en voetgangersas Dijkstraat - Belgradestraat - Pareipoelstraat - Wijngaardstraat. Door slijtage ging de brug onder de sloophamer op 15 september 2012. Er bestaan geen plannen om deze brug te vervangen, maar het alternatief zijn tot op heden de trappen van het Postzegelviaduct.
*Velen gingen in de Vaart zwemmen en hebben het zelfs daar geleerd, onder meer aan de Auwegemvaart en te Battel. Dit werd tijdens de tweede helft van de 20e eeuw verboden.
*Het clublokaal van de ''Koninklijke Cano Club Mechelen'' (KCCM) aan de Auwegemvaart, tussen de Auwegemstraat en de Plaisancebrug, dateert uit 1936,<ref>{{Citeer web
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, interfacemoderatoren, phantom, rollback, beheerders
2.497

bewerkingen