Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Rombout Keldermans II

27 bytes toegevoegd, 30 okt 2016 01:07
k
De familie Keldermans: sp
==De familie Keldermans==
Bij veel middeleeuwse gebouwen daagt de naam Keldermans op. Het betreft hier niet één architect maar een Mechels geslacht waarvan velen uit een 7-tal opeenvolgende generaties een aan bouwkunst verwante stiel beoefenden. Hun ware familienaam was Van Mansdale maar 'stamvader' Jan Keldermans I droeg naar zijn huis ''‍'t Kelderken‍'' een toenaam die voor de eeuwigheid beklijft. De meesten schenen het niet bijster op prijs te stellen en bleven als 'Van Mansdale' ondertekenen (Rombout II wel als Keldermans) maar linies afstammelingen heetten Kelderman of Keldermans. Soms noemde men hen 'Keldermans van Mansdale'. Iemand Men kon met de jaren bij een verschillend [[Gilden en ambachten|ambacht]] komen en het onderscheid naargelang de bouwstad werd in beschrijvingen en terminologie na de Keldermansenperiode vager, aldus hieronder niet gegarandeerd accuraat; zelden staan er alle kinderen van een ouder.
*'''Jan Keldermans I''' of '''de Oude'''('''re''') (± 1345 – 1425) was steenhouwer.
**'''Jan Keldermans II''' (1375 – 1445) was de zoon van Jan Keldermans I en architect.
*****'''Anthonis Keldermans II''' of '''de Jonge'''('''re''') (? – Mechelen 5 december 1515) was de oudste zoon van Anthonis I. Ook hij volgde zijn vader op als stadsarchitect in Mechelen, waarna hij hofarchitect van keizer Karel V werd.
******'''Laurens Keldermans II''' of '''de Jonge'''('''re''') (? – 1534) was een zoon van Anthonis II en volgde oom Rombout Keldermans II op. Hij was wellicht de eerste Keldermans die [[wp:Renaissance|renaissance]]-invloeden gebruikte.
******'''Johan Keldermans''' (ev. '''Jan IV''') (16 july juli 1516 – ?) was een zoon van ''waarschijnlijk'' wijlen Anthonis II en architect te Mechelen.
*******'''Marcelis Keldermans''' (± 1500 – Utrecht 1557) was een zoon van Johan en steenhouwer (met steenhandel en -houwerij) en bouwmeester in Gelderland — de laatste architect Keldermans. (Ook Mercelis genoemd, zo is een dochter ''Elisabeth Mercelisdr Keldermans'' vermeld als echtgenote G. W. van Remundt.)
********Amelia Keldermans (7 januari 1535 – 8 april 1603) was een dochter van Marcelis en de echtgenote van '''Hendrick van Oort''' (? – ± 1576), zoon van Hendrik van Oort en architect der stad Utrecht. Zij hertrouwde in 1585.
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.438
bewerkingen