Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Rombout Keldermans II

186 bytes toegevoegd, 29 okt 2016 01:37
De familie Keldermans: Sr/Jr
==De familie Keldermans==
Bij veel middeleeuwse gebouwen daagt de naam Keldermans op. Het betreft hier niet één architect, maar een Mechels geslacht van verscheidene generaties, die vrijwel allen iets met de bouw- of een andere kunst te maken hadden. Hun ware familienaam was Van Mansdale maar 'stamvader' Jan Keldermans I kreeg de toenaam naar zijn huis ''‍'t Kelderken‍'' en die is voor de eeuwigheid blijven 'plakken'. De meesten schenen het niet bijster op prijs te stellen en bleven als 'Van Mansdale' ondertekenen. Soms noemt men hen 'Keldermans van Mansdale'.
*'''Jan Keldermans I''' of '''de Oude''' (± 1345 – 1425) was beeldhouwer.
**'''Jan Keldermans II''' (1375 – 1445) was de zoon van Jan Keldermans I en architect.
***'''Andries Keldermans I''' of '''de Oude''' (1400 – ≥ 18 februari 1499, allicht ± 1500) was de oudste zoon van Jan Keldermans II en combineerde de architectuur met de beeldhouwkunst. Hij was stadsarchitect in Mechelen. Hij is vermeld als ''"Andreas Mansdale alias Kelderman filius quondam Johannes"''.****'''Anthonis Keldermans I''' of '''de Oude''' (± 1440 – 15 oktober 1512) was de oudste zoon van Andries I en combineerde, net als zijn vader, de architectuur met de beeldhouwkunst. Hij volgde zijn vader op als stadsarchitect van Mechelen.*****'''Anthonis Keldermans II''' of '''de Jonge''' (overleden Mechelen 5 december 1515) was de oudste zoon van Anthonis I. Ook hij volgde zijn vader op als stadsarchitect in Mechelen, waarna hij hofarchitect van keizer Karel V werd. ******'''Laurens Keldermans II''' of '''de Jonge''' (overleden in 1534) was de zoon van Anthonis II en volgde oom Rombout Keldermans II op. Hij was wellicht de eerste Keldermans die [[wp:Renaissance|renaissance]]-invloeden gebruikte.*****'''Rombout Keldermans II''' of '''de Jonge''' (± 1460 – Antwerpen 15 december 1531) was een (tweede?) zoon van Anthonis I. Ook hij was stadsarchitect van Mechelen en hoofd hofarchitect voor keizer Karel V.
*****Kathelijne Keldermans (1445 ≤ ? ≥ 1497 – ?) was een dochter van Anthonis I en de echtgenote van '''[[Michiel Ywijns]]''', die onder haar vader en bouwmeester als beeldhouwer werkte.
****'''Matthijs Keldermans II''' of '''de Jonge''' ([[wp:floruit|florerend]] in 1478 – '95) was een (tweede?) zoon van Andries I en beeldhouwer.*****'''Laurens Keldermans I''' of '''de Oude''' (florerend in 1485) was zoals zijn vader Matthijs II beeldhouwer.****Andries Keldermans II of de Jonge was een (derde?) zoon van Andries I.
***'''Jan Keldermans III''' was een (tweede?) zoon van Jan Keldermans II en beeldhouwer.
***'''Rombout Keldermans I''' of '''de Oude''' (1420 – 1489) was een (derde?) zoon van Jan Keldermans II en glasschilder.***'''Matthijs Keldermans I''' of '''de Oude''' was een (vierde?) zoon van Jan Keldermans II en beeldhouwer.
[[Categorie:Ontwerpers]]
[[Categorie:Beeldhouwers]]
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.438
bewerkingen