Hoofdmenu openen

Mechelen Mapt β

Wijzigingen

Rombout Keldermans II

232 bytes toegevoegd, 28 okt 2016 20:08
Het Schepenhuis is een tikkeltje ouder dan deze Rombout. Zijn plannen voor het Paleiis van de Grote Raad zijn pas rond 1912 geheel uitgewerkt.
*de kerktoren van Hoogstraten,
*het stadhuis van Gent,
*het [[Schepenhuis|voorziene Paleis van de Grote Raad: de '[[Stadhuis#Keldermansvleugel|Keldermansvleugel]] ' van het huidige stadhuis van Mechelen,*het [[gerechtshofHof van Savoye|Paleis van Margaretha van Oostenrijk]] te Mechelen,
*waarschijnlijk ook het burgerhuis [[De Lepelaer]] te Mechelen,
*het bisschopshuis van de abdij van Tongerlo.
In Nederland was hij samen met zijn vader betrokken bij de bouw van de Onze-Lieve-Vrouwekerk in Veere en het Markiezenhof in Bergen op Zoom. Eigen werken zijn o.a. de Sint-Jacobuskerk in Steenbergen, het kasteel van Schoonhoven (beide gesloopt) en het stadhuis van Culemborg.
Hij was ook de persoonlijke architect van [[keizer Karel V ]] door wie hij in 1516 in de adelstand werd verheven.
==Het geslacht Keldermans==
***Andries Keldermans I (geboren in 1400 en overleden na 18 februari 1499, allicht rond 1500) was de oudste zoon van Jan Keldermans II en combineerde de architectuur met de beeldhouwkunst. Hij was stadsarchitect in Mechelen. Hij is vermeld als ''"Andreas Mansdale alias Kelderman filius quondam Johannes"''.
****Anthonis Keldermans I (ca. 1440-1512) was de oudste zoon van Andries I en combineerde, net als zijn vader, de architectuur met de beeldhouwkunst. Hij volgde zijn vader op als stadsarchitect van Mechelen.
*****Anthonis Keldermans II (op 5 december 1515 overleden in Mechelen) was de oudste zoon van Anthonis I. Ook hij volgde zijn vader op als stadsarchitect in Mechelen, waarna hij hofarchitect van [[Keizer keizer Karel V]] werd. ******Laurens Keldermans II (overleden in 1534) was de zoon van Anthonis II en volgde oom Rombout Keldermans II op. Hij was wellicht de eerste om Keldermans die [[Wikipedia:Renaissance|renaissance]]-invloeden te gebruikengebruikte.*****Rombout Keldermans II (geboren in 1460, overleden in Antwerpen op 15 december 1531) was een (tweede?) zoon van Anthonis I. Ook hij was stadsarchitect van Mechelen en hoofd hofarchitect voor keizer Karel V. ****Matthijs Keldermans II ([[wp:floruit|florerend]] in 1478-1495) was beeldhouwer en een (tweede?) zoon van Andries Keldermans I.
*****Laurens Keldermans I (florerend in 1485) was beeldhouwer, zoals zijn vader Matthijs II.
****Andries Keldermans II was een (derde?) zoon van Andries I.****Kathelijne Keldermans was een dochter van Andries I en de echtgenote van [[Michiel Ywijns]], die als beeldhouwer onder haar broer en bouwmeester Anthonis Iwerkte.
***Rombout Keldermans I (1420-1489) was glasschilder en een (tweede?) zoon van Jan Keldermans II.
***Jan Keldermans III was beeldhouwer en een (derde?) zoon van Jan Keldermans II.
Controleur, bureaucraten, controlegebruikers, emailconfirmed, phantom, rollback, beheerders
13.438
bewerkingen