Station Mechelen: verschil tussen versies

1.116 bytes toegevoegd ,  26 jun 2013 12:06
hub
k (→‎Geschiedenis: update)
(hub)
Op 5 mei 1835, toen de eerste publieke treinrit op het Europese vasteland een feit werd, was er nog geen sprake van een station. De trein hield zelfs halt vóór de [[Leuvense vaart]]. De brug (niet de huidige Vierendeelsbruggen) was pas een jaar later, in april 1836, klaar voor gebruik. De Mijlpaal, vanwaar alle spoorafstanden berekend werden, staat vandaag op de rotonde voor de ingang van het station; er werd ook een museum naar genoemd.
 
'''Hub'''<br />
Mechelen werd gekozen als middelpunt van een toekomstig spoorwegennet. Een stervormig net zou dat extra accentueren: zuidwaarts naar Brussel en Frankrijk, noordwaarts naar Antwerpen, westwaarts naar Gent, West-Vlaanderen en de kust, en oostwaarts naar Leuven, Luik en de Oostkantons. Het Arsenaal, de landelijke werkplaats van de NMBS bevestigt dat Mechelen nog steeds een belangrijke en centrale functie heeft in België.
Mechelen werd gekozen als middelpunt van een toen toekomstig stervormig spoorwegennet: zuidwaarts naar Brussel, Wallonië, het Groothertogdom en Frankrijk, noordwaarts naar Antwerpen en Nederland, westwaarts naar Gent, West-Vlaanderen en de kust, en oostwaarts naar Leuven, Luik, de Oostkantons en Duitsland. Een aftakking Kontich - Lier bracht de Kempen dichtbij. Het netwerk vanuit Mechelen spreidt zich ook in de richtingen van Sint-Niklaas, Halle, Elsene<ref group="N">Het NMBS-station 'Etterbeek' ligt ondanks die naam op grondgebied Elsene en ook dichter bij het centrum daarvan.</ref> en sinds 2012 via een nieuwe lijn tot de luchthaven 'Brussel Nationaal' te Zaventem.
<!--
*25: Brussel-Noord - (Antwerpen) Y Luchtbal (met 25N: Mechelen – Schaarbeek)
*25A Mechelen - Antwerpen werd door lijnen 25 en 27 opgevangen, sporen opgebroken in 1970
*25N Mechelen - Machelen (onderdeel van de verbinding met de luchthaven van Zaventem, aldus sinds 2012 bereikbaar, zie [[wp:Diabolo-project|Diabolo-project]])
*26: Mechelen - Etterbeek - Halle
*27: Brussel-Noord – Antwerpen-Centraal, 2 sporen, 120 km/u (met 27B: Mechelen-Nekkerspoel – Muizen)
::Schaarbeek - Mechelen 1908,
*53
*53A
*54
Opgebroken industielijnen:
*278: van lijn 27B net buiten Mechelen (Heisbroek) naar St.-Katelijne-Waver,
*douanestation
-->
 
Het [[Arsenaal]], steeds de voornaamste landelijke werkplaats van de NMBS, bevestigt ook heden de belangrijke en centrale spoorwegfunctie van Mechelen in België.
 
'''De Expokoorts'''
==Adres==
'''Station NMBS''' - [[Koning Albertplein]] 2 - 2800 Mechelen
 
==Bron==
* Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen deel 9n, pp 278 e.v.
* Malines Jadis & Aujourd'hui, pp 48 e.v.
 
==Externe Links==
</tr>
</table>
 
==Bronnen==
* Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen deel 9n, pp 278 e.v.
* Malines Jadis & Aujourd'hui, pp 48 e.v.
 
=Voetnoten==
<references group="N" />
 
[[Categorie:Vervoer]]
Controleur, emailconfirmed, phantom
18.774

bewerkingen