Tram: verschil tussen versies

3.272 bytes toegevoegd ,  20 jul 2007 13:43
geen bewerkingssamenvatting
==Beschrijving==
[[Afbeelding:perdieusandfriends.jpg|thumb|'''Luk Perdieus en de mensen van Koetsbedrijf Delissen''']]
In April 2007 '''geen Aprilse Grillen''', maar '''Hoogzomer'''. En dus is het '''Toeristisch Seizoen''' vroeg begonnen. Een van de onderdelen om het Toerisme in [[Mechelen]] te promoten is '''de Paardentram'''.
 
In de zomermaanden rijden er door Mechelen 2 paardentrams. Geregeld zien Mechelaars en toeristen '''een rode of een gele oude tram''' door de Binnenstad rijden, getrokken door '''een koppel prachtige paarden'''. Hiermee kunnen zij op een aangename manier de binnenstad van Mechelen verkennen.
 
De patron en zijn medewerker werden ooit op foto vastgelegd door '''[[Luk Perdieus]]''', de auteur van '''[[Het Grote Smoelenboek]]'''.
 
==De Tram in Mechelen==
[[Afbeelding:trammechelen.jpg|thumb|a]]
De komst van de '''Moderne Tijden''' lieten ook op het vlak van '''Transport''' Mechelen niet ongemoeid. Sedert 27 juni 1887 verbond de '''Stoomtram''' Mechelen met '''Heist-op-den-Berg'''. Het was een tramlijn met een '''spoorwijdte''' van '''1067 mm''' (tot ca.1919) omdat men in het begin hoopte de tramlijn te kunnen laten aansluiten op de '''Nederlandse Spoor'''. Na de '''Eerste Wereldoorlog''' werd de spoorwijdte aangepast naar '''1000 mm''', het zogeheten '''Meterspoor''', zoals in de meeste andere delen van ons land. Deze '''Buurttram''' werd tot 1890 uitgebaat door de '''S.A. pour l'Exploitation de chemin de fer vicinaux'''. Tot 1920 verzorgde '''Kempische Stoomtram Maatschappij''', met zetel in Heist-op-den-Berg, de lijn en daarna de '''N.M.V.B'''. De tram passeerde door '''Beerzel Dorp''' via de '''Hoogstraat en de Heistsesteenweg'''. Er waren haltes onder meer bij '''Den Dries, in het Dorp en aan De Kroon'''. De halteplaatsen werden destijds uitsluitend in het '''Frans''' aangeduid met '''Arrêt du Train'''. In 1914, op een woensdag tijdens de Juli-Kermis, heeft zich in Beerzel '''een groot ongeval''' voorgedaan met de tram. Dat gebeurde toen deze de bocht nam om vanuit de Hoogstraat naar het Kerkplein te rijden. De tram reed in op een kar die een '''Kermisorgel''' vervoerde. De tramrails zijn trouwens op die plaats meerdere keren verlegd omdat de tram niet altijd goed zijn draai kon halen...
 
Voor de '''basisinvestering''' voor de tram was vrijwel '''geen interesse geweest vanuit privegroepen''', alleen in '''Landbouwlijnen'''. Van Lijnen, zoals die van Mechelen naar Heist, kochten enkele '''Pastoors''' een aantal aandelen. Alle lijnen konden er alleen maar komen dank zij de '''financiële participatie van de Gemeenten, de Provincies en de Staat'''. Het pendelen werd '''aangemoedigd én sterk gesteund''' door de '''Clerus'''. Hiermee kon de '''werkzoekende landarbeider''' immers wel naar de '''fabriek in de stad''', maar zonder dat hij daar de '''nefaste gevolgen van de Socialistische Propaganda''' zou ondergaan. Dat '''Religieus Gezondheidsstandpunt''' werd verder aangekleed met de boodschap dat deze arbeider nog een '''stukje grond''' kon blijven bewerken, zodat zijn gezin goed gevoed zou zijn. Om die pendel extra aantrekkelijk te maken werd het systeem van '''goedkope arbeidersabonnementen''' ingevoerd. Naast die pendelbevordering zocht men met de uitbouw van een Tramnet ook de '''uitvoer van landbouwproducten te bevorderen''', zeker al naar de dichtsbijzijnde grote stad. Maar de '''Boerinnen''' bleven echter nog lang te voet met een '''kruiwagen vol groenten en boter''' naar de '''Markt in Mechelen''' trekken omdat een rit met de Stoomtram '''te duur''' was. Een tramreisje naar de Markt in Mechelen kostte op zaterdag '''30 cent''', want op die dag kreeg men '''Vermindering'''. Op 31 juli 1935 reed de Reizigersstoomtram voor het laatst. Daarna volgde de '''Elektrische Tram''' (Een '''grote gele Boerentram met een Conducteur''' die vrolijk op een '''Koperen Toeter''' blies. Nog later, op 30 april 1957, werd de Tram vervangen door '''Bussen'''. De Tramconducteurs werden omgeschoold tot '''Buschauffeurs'''.
 
==Adres/Contact==
Anonieme gebruiker